Svet
9 ogledov

Zaradi pomanjkanja zdravila le življenjsko ogroženim

zdravnik iStockphoto
Pomanjkanje zdravil v nekaterih lokalnih, županijskih bolnišnicah razburja bolnike, ki jim prestavljajo terapije, medtem ko so državne dokapitalizirali z denarjem tudi tistih davkoplačevalcev, ki so ostali brez zdravljenja.

Konec prejšnjega meseca in v začetku avgusta je bilo opozorila na pomanjkanje zdravil slišati iz Varaždina, Zadra, Dubrovnika in nekaterih drugih krajev. Sicer se dolgovi bolnišnic za zdravila vlečejo tudi po dve leti, piše Jutarnji.hr, zato so se nekateri dobavitelji odločili temu narediti konec, saj so tudi njihove denarnice vse tanjše.

Časniku se je oglasil bolnik, ki so mu za nekaj dni prestavili kemoterapijo. In ni edini. "Na žalost primanjkuje zdravil za hude bolnike na onkologiji in hematologiji. Gre za draga zdravila, plačana iz proračuna bolnišnice, v katerem vsak mesec zmanjka okoli 1,5 milijona kun (200 tisoč evrov)," je pojasnil Denis Grgurević, direktor Splošne bolnišnice Varaždin. Poleg tega ni dovolj testov za transfuzijo, kar je lahko usodno, saj je ta bolnišnica regionalni center za zbiranje krvi, je še povedal in dodal, da je najhuje, ker dolgov za nazaj ne morejo poravnati iz proračuna bolnišnice.

"Bolniki zagotovo ne bodo ostali brez potrebnega zdravljenja in na to temo bomo imeli na ministrstvu za zdravje," je dejal namestnik ministra Luka Vončina.

Brez zdravil lahko ostanejo tudi plačniki

"Ni pošteno, da se v državno blagajno stekajo sredstva iz prispevkov, ki jih plačujejo vsi državljani, sanirajo pa se le klinične bolnišnice," pravi Branko Bazdan, direktor Splošne bolnišnice Dubrovnik. Njegove besede potrjuje tudi Jasminko Herceg, predsednik Združenja veledrogerij pri hrvaški gospodarski zbornici. Opozarja, da bodo v primeru nadaljevanja teh težav kratko potegnili tudi tisti, ki svoje obveznosti plačujejo, saj, kot rečeno, dobavitelji nimajo denarja za nove nakupe.

"Za zdaj držimo glavo nad vodo, toda kako dolgo še, ne vem. Ne moremo naročiti toliko zdravil, kot jih potrebujemo, saj so se trgovci odločili dobaviti polovico vrednosti zdravil, ki smo jo plačali minuli mesec," opozarja Miran Martinac, direktor zagrebškega kliničnega centra Sveti Duh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.