Svet
7 ogledov

Zaradi požara turiste preselili v nakupovalni center

Italijo, Španijo in Hrvaško so ta konec tedna zajeli novi požari. Več kot tisoč italijanskih turistov, ki so taborili v italijanski Toskani, so ponoči zaradi požara evakuirali v bližnje nakupovalno središče.

V Toskani so v soboto izbruhnili trije požari, eden od katerih je zajel borov gozd v bližini turističnega kampa Il Sole. Turiste so zato začasno premestili v bližnje nakupovalno središče, kjer so preživeli noč. Požar, ki je uničil približno 40 hektarjev gozda, je gasilcem do jutra s pomočjo letal uspelo pogasiti.

Požari so sicer divjali tudi v okolici Rima in v deželi Kampanja. Prav tako so zajeli Sicilijo, kjer je moralo svoje domove zaradi ognja zapustiti več deset družin.

Italijanske okoljevarstvene organizacije sicer opozarjajo, da je število požarov v Italiji v zadnjem letu občutno naraslo, zaskrbljujoča pa je rast števila podtaknjenih požarov. Okoliški prebivalci požare namreč pogosto izkoriščajo za pridobivanje državnih sredstev za obnovo in gradnjo hiš.

Požar zajel večinoma pašnike

Veliko dela so imeli ta konec tedna tudi španski gasilci. Na zahodu države je v soboto izbruhnil močan požar, ki je zajel preko tisoč hektarjev zemlje, večinoma pašnikov. Lokalne oblasti trdijo, da je bil požar podtaknjen.

S pomočjo helikopterjev se s požarom še vedno bori približno 300 gasilcev. V soboto so z območja evakuirali med 250 in 300 okoliških prebivalcev, ki so se danes že lahko vrnili domov.

Še vedno je aktiven tudi požar, ki je pred dvema tednoma zajel španski otok La Gomera, ki je del Kanarskega otočja. Požar je povzročil veliko naravno katastrofo, saj je uničil velik del narodnega parka Garajonay, ki slovi po bogati flori in favni.

Težave tudi na Hrvaškem

Veliko dela imajo tudi hrvaški gasilci, saj se je ponoči razplamtel požar blizu naselja Sitno Donje pri Splitu, ki se je približal raketni bazi v Žrnovnici. S požarom se bori 62 gasilcev z 18 vozili, na ogroženem območju pa so začasno izključili elektriko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.