Svet
11 ogledov

Zaradi prostitucije in drog iz recesije

kokain Profimedia
Italija je kljub temu, da gospodarske rasti ni beležila že od leta 2000, v tem tednu naznanila, da se je že drugič povzpela iz recesije.

Zaradi nekoliko vprašljive metodologije, je Italija lahko v sredo naznanila, da popravljeni podatki kažejo, da država v prvem četrtletju ni beležila padca bruto domačega proizvoda (BDP), torej ni več v recesiji. V prvem četrtletju naj bi se po prvotnih ocenah sicer italijansko gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka.

Ker pa je Evropska unija uvaja novo metodo izračunavanja bruto domačega proizvoda, kjer se lahko upošteva tudi dohodke iz nezakonitih dejavnosti, kot sta prostitucija in preprodaja drog, pa je Italija oznanila, da je izšla iz recesije. Italija sicer vse od leta 2000 ni beležila gospodarske rasti in je v tem času že dvakrat zdrsnila v recesijo.

Italija je metodologijo izračuna BDP spremenila na podlagi novih smernic Evropske unije. Nekatere države, med njimi Švedska in Francija, so sicer zavrnile vključitev dohodkov iz prostitucije v izračun BDP. Spremenjena metodologija SEC 2010 pa naj bi bila namenjena enostavnejši primerjavi med državami ne glede na to, ali so te legalizirale prostitucijo in droge ali ne. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.