Svet
13 ogledov

Zaradi Putina obmetavanje s paradižniki

Žurnal24 main
Oblasti v Amsterdamu so dovolile ulično obmetavanje s paradižniki v znak protesta zaradi ruskega embarga na uvoz hrane iz evropskih držav.

V Amsterdamu je ulično obmetavanje s paradižniki napovedano za 14. september, ko se bo na glavnem mestnem trgu s paradižniki spopadlo vsaj dva tisoč ljudi, ki bodo imeli na razpolago 120 tisoč paradižnikov, poročajo mediji.

Cena vstopnice na obmetavanje s paradižniki, za katerega so idejo gotovo dobili na festivalu v španskem mestu Bunol, je 15 evrov; z zbranim denarjem bodo pomagali tistim nizozemskim pridelovalcem te povrtnine, ki jih je ruski embargo najbolj prizadel.

Ostanki paradižnika po uličnem boju bodo porabili za organsko gnojilo.

Škoda je ogromna, ukrepe EU že sprejema

Ruski embargo na uvoz hrane iz Evrope, ki so ga sprejeli kot del odgovora na sankcije, ki jih je Evropska unija sprejela zaradi ukrajinske krize, bi lahko Evropo stala pet milijard evrov letno, piše v dokumentu, ki ga je pridobila agencija Reuters.

Evropska komisija namerava za promocijo kmetijskih proizvodov v okviru programov skupne kmetijske politike, ki se bodo začeli izvajati leta 2015, nameniti dodatnih 30 milijonov evrov, so včeraj sporočili iz Bruslja. Gre za enega od ukrepov, s katerim želijo zmanjšati posledice ruskega embarga oz. prepovedi uvoza kmetijskih izdelkov iz unije.

V letnem proračunu za skupno kmetijsko politiko EU je za promocijo kmetijskih proizvodov že predvidenih 60 milijonov evrov, včeraj pa je EU potrdila namero, da bo za to področje zagotovila dodatnih 30 milijonov evrov. Veljali bodo za programe, ki jih je treba Bruslju predložiti do konca septembra.

Ker so te sheme ponavadi sofinancirane z evropskimi sredstvi, to verjetno pomeni, da bodo za promocijo na koncu namenili dodatnih 60 milijonov evrov, skupaj pa bo v letu 2015 za to področje na voljo 120 milijonov evrov, so pojasnili v Bruslju.

Gre za še enega od ukrepov, s katerim želi Evropska komisija zmanjšati posledice ruskih povračilnih ukrepov. Sprejela je že ukrepe v podporo proizvajalcev breskev in nektarin v višini 33 milijonov evrov in drugega hitro pokvarljivega sadja in zelenjave v višini 125 milijonov, ta teden pa naj bi sprejela še ukrepe v podporo proizvajalcem mleka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.