Svet
20 ogledov

"Zaradi ruskih zločinov na Kavkazu"

Umarov je že v dveh videoposnetkih obljubil več napadov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vodja čečenskih upornikov Umarov prevzel odgovornost za napad na rusko letališče Domodedovo, v katerem je umrlo 36 ljudi.

Samomorilski napad se je na letališču Domodedovo zgodil 24. januarja. Umrlo je 36 ljudi, 180 je bilo ranjenih. Preiskovalci so ugotovili, da je bil napadalec 20-letni mladenič s Severnega Kavkaza.

Eden izmed najbolj iskanih mož v Rusiji, vodja čečenskih upornikov Doku Umarov je v videoposnetku, objavljenem na spletu, dejal, da je smrtonosni napad na rusko letališče naročil prav on.

Trdi, da je bil napad odziv na "ruske zločine na Kavkazu" in da se bodo podobni samomorilski napadi nadaljevali:  "To posebno operacijo so izvedli na moj ukaz. Če bo bog dal, se bodo podobne operacije še odvijale." Trdi, da muslimane napadajo po vsem svetu, za to pa obtoži "zionistični in krščanski režim, ki ju vodita Izrael in Amerika".

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je medtem odpustil več uslužbencev ruske zvezne varnostne službe FSB, ki naj bi bili odgovorni za neustrezne varnostne ukrepe in napake, ki naj bi vodile v smrtonosen napad. (STA)

Žrtvovalo bi se jih na stotine
V drugem videoposnetku, ki je bil objavljen v petek, je zagrozil z letom "krvi in solz".

Tudi v tem posnetku samooklicani emir Kavkaza obljubi, da se bodo "rednejše in agresivnejše operacije" še nadaljevale, da se je "na stotine bratov" pripravljeno žrtvovati v boju proti ruskemu "rasističnem režimu". Zaželi si, da ne bi bilo treba preliti toliko krvi, da bi Rusija "zapustila Kavkaz".

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.