Svet
17 ogledov

Zaradi Sanaderja trepetajo

Sanader je že več kot štiri mesece v priporu. (Foto: EPA)
1/10
Žurnal24 main
Ob 17. uri se izteče 48 rok, ki ga ima sodnik, da zasliši priprtega Sanaderja. Trije možni scenariji razvoja dogodkov. Die Presse: tudi v Avstriji trepetajo številni politiki in gospodarstveniki.
Ivo Sanader je še vedno v priporu v Salzburgu. Preiskovalni sodnik mu je včeraj odredil 14 dni pripora. Odvetnik nekdanjega hrvaškega premierja Walter Suppan je včeraj dejal, da si njegov klient želi vrniti na Hrvaško in ne bo nasprotoval izročitvi, kar naj bi še danes povedal preiskovalnemu sodniku.

Kljub napovedim Sanaderjevega odvetnika Wernerja Suppana, da bo preiskovalni sodnik danes zaslišal nekdanjega hrvaškega premierja, na salzburšekem Rudolfsplatzui novinarji Sanaderjevega pravnega zastopnika danes še niso dočakali, poroča hrvaški Večernji list. Njegov prihod je bil po poročanju časnika napovedan že za deseto uro.  

Da bo zaslišanje danes po poročanju hrvaških medijev ni želela potrditi niti Barbara Feichtinger, tiskovna predstavnica državnega tožilstva. "Ne morem vam nič povedati, nimam bobenih podatkov o tem, ali bo Sanader danes ponovno zaslišan," je povedala po poročanju Večernjega lista. "Sodnik o tem odloča samostojno." Podpredsednik sodišča v Salzburgu Philip Bauer je po poročanju 24sata povedal, da ni nujno, da se njegov odvetnik zaslišanja udeleži.

Zaradi Sanaderja trepetajo
Avstrijski časnik Die Presse se v današnji nedeljski številki ukvarja z vprašanjem odličnih zvez nekdanjega hrvaškega premierja Ive Sanaderja z visokimi političnimi in poslovnimi krogi v Avstriji. Avstrijskim preiskovalcem so zanimivi predvsem Sanaderjevi kontakti z nekdanjim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom, Erhardom Busekom, Ursulo Plassnik in še nekaterimi drugimi politiki, piše današnji Večernji List, ki navaja tri možne scenarije. Od njih bo odvisno, kakšen bo razvoj dogodkov v nadaljevanju. Po besedah Sanaderjevega odvetnika Walterja Suppana si njegov klient želi vrnitve na Hrvaško, a hrvaški mediji ne izključujejo možnosti obrata. Večernji list med tremi možnostmi navaja:
- Pristanek na izročitev. Po trenutnih informacijah je po pisanju Večernjega lista to zelo verjeten scenarij. Po njem bi v roku sedmih do 30 dni Sanader končal v Remetincu.
- Ne pristane na izročitev. Sanaderju bi po tem scenariju ostala pravna bitka, ki lahko traja tudi dve leti. V tem času bi lahko bil ob položitvi varščine na svobodi v Avstriji.
- Politični azil ali status zaščitene priče. V tem primeru bi pomagal avstrijskim oblastem pri razkrivanju glavnih akterjev afere banke Hypo in njihovih političnih zvez.

Hrvaško državno tožilstvo bo po poročanju Jutarnjega lista za Sanaderja zahtevalo med 13 in 15 let zaporne kazni. Hrvaška zakonodaja za kazniva dejanja, ki so očitana Sanaderju, predvideva najvišjo kazen 15 let zapora.

Zaradi zadnje možnosti po pisanu današnjega Die Presse trepetajo tudi številni politiki in gospodarstveniki v Avstriji. Ne le na Hrvaškem, kjer so v minulih dneh ugibali, ali ni bila Sanaderjeva pot v tujino namenjena skrivanju dokumentov, ki bi jih lahko v nadaljevanju uporabil za izsiljevanje.

Zanimiv zaradi afere Hypo
Pod naslovom "Sanader bi lahko ponudil nov material avstrijskim preiskovalcem," se avstrijski časnik ukvarja z odličnimi zvezami nekdanjega hrvaškega premierja z visokimi političnimi in poslovnimi krogi v Avstriji, ki so začele nastajati še v času njegovega študija v Innsbrücku.

Nove fotografije njegovega prijetja si lahko pogledate v GALERIJI.

Med imeni navaja nekdanjega predsednik uprave Hypo Alpe Adria Wolfganga Kultererja, ki je imel v 80-ih letih na čez tirolsko pokrajino, v kateri je Sanader študiral. Dvojico sedaj po pisanju časnika veže še izkušnja zapora (Kulterer je bil nedavno izpuščen iz preiskovalnega zapora).

Sanader sicer po pisanju časnika ni bil povezan samo s Hypo banko, v trikotniku med Zagrebom, Innsbruckom in Dunajem obstoji po pisanju Die Presse še določeno število ljudi, ki bi jih Sanader znal vplesti v preiskavo. "Ni dvoma, da bi nekdanji hrvaški premier lahko domačim preiskovalcem ponudil svež material," opozarja časnik.

Eden izmed kontaktov iz trikotnika je po pisanju Die Presse avstrijski poslovnež Rene Benko, trgovec z nepremičninami, ki ga je Sanader spoznal na Tirolskem. Z njim naj bi bil povezan tudi nekdanji avstrijski kancler, socialni demokrat Alfred Gusenbauer, s katerim se Sanader pozna iz časa, ko sta bila oba predsednika vlade. Sanader naj bi imel tudi dobre poslovne zveze z Michaelom Passerom, soprogom nekdanje namestnice avstrijskega kanclerja Susanne Riess Passer, ki se je, potem ko se je umaknila iz politike, zaposlila pri Benku.

Kot največjega avstrijskega prijatelja Sanaderja Die Presse omenja avstrijskega kanclerja, krščanskega demokrata Schüssla, ki mu je ostal zvest tudi po prijetju. "S Sanaderjem me veže tesno prijateljstvo. Je sposoben in profesionalen politik in velik državnik," je po pisanju časnika dejal Schüssel ob Sanaderjevem prijetju. Nekdanjo Schüsslovo tiskovno predstavnico Heidi Glück je Sanader zaposlil v svoji PR agenciji v Avstiji, kar po pisanju Die Presse potrjuje, da je vez med Sanaderjem in Schüslom še vedno živa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.