Svet
6 ogledov

Zaradi Sandyja v New Yorku ustavili javni promet

Orkan Sandy Reuters
Orkan Sandy, ki je terjal že skoraj 60 življenj, se počasi približuje vzhodni obali ZDA. Ob sedmi uri zvečer bodo v New Yorku zaustavili javni prevoz. Zaradi orkana bodo za nekaj ur ustavili vlake, avtobuse in podzemno železnico. . Ogroženih je okoli 60 milijonov ljudi.

Orkan Sandy je redek vremenski pojav, ki bo nastal z združitvijo orkana in snežnih viharjev in se bo odrazil v obliki močnega deževja, vetra in snega, bo po napovedih pustošil od vzhodne obale do Velikih jezer, torej v dolžini 1300 kilometrov.

Izredne razmere so razglasili guvernerji več zveznih držav - od Severne Karoline do Connecticuta. Guverner zvezne države Delaware je medtem odredil tudi obvezno evakuacijo prebivalcev obalnih občin.

Izredno stanje je v soboto razglasil tudi guverner zvezne države New Jersey. V notranjost te države se je začelo umikati na stotine obalnih prebivalcev.

Prekinili bodo javni prevoz

Tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo je izredne razmere že razglasil. Danes je odredil še, da se ob 19. uri po tamkajšnjem času oz. ob polnoči po srednjeevropskem času prekine avtobusni, podzemni in železniški promet.

Župan mesta New York Michael Bloomberg pa je danes odredil tudi evakuacijo 375.000 ljudi z nižje ležečih krajev. "Gre za resen in nevaren vihar," je na današnji novinarski konferenci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na poudaril Bloomberg. AP pa piše, da je župan za ponedeljek napovedal tudi zaprtje šol, tako da bo doma ostalo 1,1 milijona vključenih v newyorški izobraževalni sistem.

Več držav je prebivalce opozorilo tudi, naj se pripravijo, da bodo lahko več dni brez električne energije.

Ameriško železniško podjetje Amtrak je začelo vlake proti vzhodni obali, med drugim med Washingtonom in New Yorkom, odpovedovati že v soboto. Tudi letalske družbe so začele spravljati letala, tako da ta nevihte ne bodo pričakala na izpostavljenih letališčih. Za danes so napovedale dodatne lete iz Washingtona in New Yorka, za ponedeljek pa ukinitve letov.

V Virginiji je v pripravljenosti 500 vojakov Narodne garde, ki bodo skrbeli za odstranjevanje škode; čiščenje cest in podobno. Prebivalci obalnih mest pa so domove zaščitili z vrečami s peskom.

Položaj spremlja tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki sodeluje s predstavniki državnih in lokalnih oblasti. Vihar je sicer zmotil nekatere predvolilne aktivnosti tako Obame kot njegovega republikanskega izzivalca Mitta Romneya.

Ena izmed največjih neviht v zgodovini

V Nacionalnem centru za spremljanje orkanov v Miamiju na Floridi so pojasnili, da se bo Sandy večino dne premikala paralelno z jugovzhodno obalo ZDA, sredino vzhodne obale ZDA pa naj bi dosegla do ponedeljkove noči.

Danes ob 5. uri zjutraj po tamkajšnjem času oz. ob 11. uri po srednjeevropskem času je bilo središče orkana 418 kilometrov jugovzhodno od kraja Cape Hatteras v Severni Karolini.

Tropska nevihta Sandy naj bi bila med največjimi v zgodovini. V četrtek in petek je pustošila po Karibih in na Jamajki, Haitiju, Kubi ter na Bahamih. Zahtevala je že skoraj 60 smrtnih žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.