Svet
14 ogledov

Zaradi "seznama za odstrel" umorili najstnike

(Foto: zurnal24.si) Žurnal24 main
Na Facebook je zašel "seznam za odstrel" 69 najstnikov v Kolumbiji. Tri izmed njih so neznanci že umorili. Prestrašeni starši so otroke, ki so se znašli na seznamu, že umaknili na varno.

"Seznam za odstrel" je bil na socialnem omrežju Facebook objavljen 15. avgusta. Neznanci, ki so objavili seznam, so "tarče" opozorili, da imajo tri dni časa, da zapustijo mesto Puerto Asis, sicer jih bo doletela kruta usoda.

16-letnega študenta Diega Ferneya Jaramilla in 17-letnega prodajalca Eibarta Alejandra Ruiza Munoza so neznani storilci ustrelili, ko sta se vozila z motorjem. Le pet dni zatem so policisti našli še truplo 19-letnega Norbeya Vargasa, čigar ime je bilo na samem vrhu seznama.

Policija jih ni jemala resno
Predstavnik zvezne kolumbijske policije Perez Ortiz je po poročanju CNN dejal, da seznama sprva niso jemali resno, saj so mislili, da gre za šalo. Po objavi dodatnih 31 ženskih imen in treh umorih najstnikov pa je policija začela ravnati drugače.

Policisti so po pisanju BBC v  Puerto Asis že poslali nekaj preiskovalcev iz prestolnice Bogota, med njimi tudi strokovnjake za splet. Ob tem so prebivalcem mesta, ki bi imeli morebitne informacije o storilcih, ponudili 2.150 evrov nagrade.

Za umori po vsej verjetnosti tolpe
Za zdaj je v povezavi s seznamom znano le to, da na območju mesta Puerto Asis kraljujeta tolpi Los Rastrojos in gverilska skupina Kolumbijske revolucionarne oborožene sile (FARC). Perez je pojasnil, da je kriminalna tolpa Los Rastrojos znana po izvajanju nasilja, vsiljevanju življenjskih norm prebivalcem in njihovemu ustrahovanju. Večina njenih članov ima kriminalne kartoteke in je znana po tem, da ustrahuje tudi družbene voditelje, poslovneže in taksiste.

Po poročanju kolumbijskih medijev se je po mestu že razširil strah. Mnogi prestrašeni starši so svoje otroke, katerih imena so se znašla na seznamu, že poslali iz mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.