Svet
14 ogledov

Zaradi službe se je zažgal

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Val samomorov zaposlenih v podjetju France Telecom se nadaljuje. 57-letnik se je na parkirišču pred pisarno zažgal.

57-letni oče štirih otrok je bil v družbi France Telecom zaposlen 30 let, nazadnje v klicnem centru. Bil je član sindikata in v njegovem okviru nadzoroval varnost in delovne pogoje delavcev. Njegovi sodelavci ga opisujejo kot družabnega. V zadnjem obdobju naj bi ga večkrat premestili na nova delovna mesta.

Borijo se s samomori
V podjetju že dlje časa beležijo povišano število samomorov. V zadnjem letu je samomor storilo najmanj 23 njihovih zaposlenih. V letih 2008 in 2009 se je ubilo več kot 30 ljudi, še več jih je poskušalo storiti samomor.

Med njimi jih je več v poslovilnem pismu zapisalo, da je vzrok za dejanje povezan s službo. Sindikati so večkrat opozorili na slabo vzdušje v podjetju, nad delavci naj bi se vršil izjemen pritisk. Zaradi slabega menedžmenta in krčenja sredstev so bili zaposleni prisiljeni pogosto menjavati delovna mesta.

V pismih o težavah v službi
Avgusta 2009 so v domači garaži našli mrtvega 28-letnega delavca. V poslovilnem pismu je poleg stvari o svojem dekletu zapisal tudi svoje občutke nemoči in jeze zaradi razmer v službi. Tožilstvo je takrat dejalo, da je nemogoče formalno povezati francoski telekom in samomor, sodelavci pa so zaradi njegove smrti priredili protest.

Mesec pred njim si je življenje vzel 52-letnik iz Marseilla, ki je kot vzrok za dejanje navedel iztrošenost in nasilni menedžment. "Samomor bom storil zaradi dela pri France Telecom. To je edini razlog," je zapisal v poslovilnem pismu.

Slabše po privatizaciji
Po besedah zaposlenih so se po privatizaciji podjetja razmere poslabšale. Zaradi neprestane menjave delovnih mest so se krhali zakoni več oseb in posledično je trpelo družinsko življenje.

V uradnem poročilu iz lanskega oktobra je zapisano, da je načrt, ki se je začel leta 2006, za zmanjšanje podjetja in odpuščanje 22 tisoč delavcev, kriv za stres med zaposlenimi. V zadnjih mesecih so v podjetju poskrbeli za dodatno psihološko podporo delavcev in obljubili, da bodo zmanjšali stres na delovnem mestu in odpravili težave z zaposlenimi.

Pod pritiski vlade je podjetje uvedlo nadzor in svetovanje za zaposlene, ki so kazali samomorilska nagnjena. Zaradi razmer v podjetju so ustavili načrtovano premestitev 500 zaposlenih na nova delovna mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.