Svet
24 ogledov

Zaradi smeti prišli inšpektorji

Italijanska vlada je že namenila 150 milijonov evrov za odpravo težav s smetmi i
1/6
Žurnal24 main
Smeti v Neaplju še vedno na ulicah. Skupina inšpektorjev bo ocenila, ali Italija še krši evropsko zakonodajo. Grozi ji večmilijonska kazen.

''Razmere se v Neaplju niso kaj dosti spremenile, saj so smeti še vedno na ulicah, prav tako ni načrta za predelavo recikliranih smeti,'' je povedala vodja skupine inšpektrojev Pia Bucella. Po poročanju francoske AFP bo Bucellova skupaj s sodelavci ocenila tudi potencialno nevarnost za zdravje prebivalcev.

Vedno več podgan
Prebivalci Neaplja pričajo, da se ob odlagališčih smeti zbirajo podgane, golobi in galebi. To skrbi predvsem strokovnjake, ki opozarjajo na možen izbruh in širjenje črevesnih bolezni.              

Mesto ni le umazano, naravnost gnusno je.
Rosa Russo Iervolino

Smeti, ki se kopičijo ob ulicah Neaplja, naj bi bilo že 3600 ton, na krizo pa je opozorila tudi županja Rosa Russo Iervolino. ''Mesto ni le umazano, naravnost gnusno je. Želim si, da bi si lahko podarila nove moči, s katerimi bi lahko kaj spremenila."

Ne le predstavitev načrta, hočemo uresničitev
Evropska komisija je pred mesecem dni ocenila, da italijanske oblasti kljub opominu, ki so ga prejele že marca, niso storile dovolj za rešitev težav s smetmi v Neaplju. Janez Potočnik, evropski komisar, je že takrat posvaril, da Italiji grozi visoka kazen, če svoje zakonodaje o odpadkih ne uskladijo z evropsko. Če se bo evropska komisija odločila, da zadevo znova preda Sodišču EU, lahko Italijo doleti kazen v višini več milijonov evrov.

FOTOGRAFIJE RAZMER V NEAPLJU SI OGLEJTE V GALERIJI.

Pia Bucella je ob tem dejala, da ne bodo zadovoljni zgolj s predstavitvijo načrta za rešitev težav s metmi. ''Hočemo videti njegovo uresničitev in lahko povem, da so današnji pogovori z italijanskimi predstavniki tekli v ozračju sodelovanja.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.