Svet
11 ogledov

Zaradi smrti prekinili protest

split protesti
1/7
Žurnal24 main
Po včerajšnjih množičnih demonstracijah hrvaških vojnih veteranov manjši shod tudi danes v Splitu. Enemu od protestnikov postalo slabo, umrl na poti v bolnišnico.

 

Fotografije današnjega protesta si lahko ogledate tukaj.

V Splitu se je danes zbralo okoli 2.000 veteranov hrvaške domovinske vojne in njihovih podpornikov. Protestirali so proti politiki vlade, ki v zameno za približevanje EU zaradi dogodkov v času vojne preganja veterane.

Aktualen je primer Hrvata Tihomirja Purde, ki v BiH čaka na izročitev Srbiji.

"Oni so izbrali EU, mi izberemo Purdo. Izbrali so EU, mi izberemo Gotovino. Izbrali so EU, mi izberemo morje," je povedal eden od hrvaških generalov.

Izražali so tudi nezadovoljstvo zaradi težkega gospodarskega in socialnega stanja v državi. Med protestniki so namreč bili tudi ogorčeni delavci nekaterih splitskih podjetjih, ki so v stečaju.

Protestnik umrl
Protest pa se je končal tragično, saj je 66-letnemu protestniko pred odrom postalo slabo, med prevozom v bolnišnico pa je umrl. Protest so po tem prekinili zaradi  solidarnosti in v znak protesta proti ministrstvu za zdravje, ki jim ob shodu ni priskrbelo enote za nujno pomoč.

Medtem je zagrebška policija sporočila, da so zaradi sobotnega spopada protivladnih protestnikov s policisti prijeli 65 oseb, od katerih so jih 52 zadržali na zaslišanju. Potrdili so, da je sta bila med policist dva huje ranjena, 30 pa lažje, med protestniki pa je bilo 18 lažje ranjenih, poroča STA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.