Svet
17 ogledov

Zaradi snega odpovedali lete, iztiril je vlak

kidanje snega v Bukarešti Reuters
Več balkanskih držav ima hude težave zaradi obilnega sneženja. V Romuniji je zaradi snežnih neviht več sto ljudi obtičalo na cestah, vreme naj bi botrovalo celo iztirjenju vlaka. Obilica snega otežuje promet tudi po Srbiji in na Kosovu ter v Črni gori.

V Romuniji so snežne nevihte, ki so divjale minula dva dni, povzročile prave izredne razmere. Premier Emil Boc je v čiščenje cest, s katerih so morali minulo noč evakuirati 340 ljudi, vpregel vojsko oziroma tanke. Na jugu države je zaradi poledenelih tračnic iztiril vlak s 123 potniki, a na srečo ni bil nihče poškodovan. Na letališču v Bukarešti pa so morali v sredo zvečer odpovedati več letov oziroma letala preusmeriti na druga letališča.

Težavno je tudi v Srbiji, kjer je zaradi obilnih snežnih padavin v minulih dneh promet oviran praktično po vsej državi. Na zasneženih cestah je obvezna uporaba verig, čiščenje pa ovira močan veter, ki povzroča snežne zamete. V višjih predelih na jugu Srbije pa je nekaj cest tudi neprevoznih, med njimi tudi cesta do mejnega prehoda z Makedonijo Prohor Pčinjski.

Na Kosovu je sicer večina cest prevoznih, a sneg prav tako močno ovira promet. Zaradi vremenskih nevšečnosti je kosovsko ministrstvo za izobraževanje v sredo sprejelo odločitev, da do ponedeljka prekine pouk na vseh osnovnih in srednjih šolah. Zaradi snega pa je za danes predvideni obisk na Kosovu odpovedal tudi posrednik EU v dialogu Beograda in Prištine Robert Cooper, ki je imel v sredo pogovore v srbski prestolnici.

Promet je zaradi snega otežen tudi na severu Črne gore, medtem ko na jugu poteka brez posebnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.