Svet
18 ogledov

Zaradi snega telefonski porod

Zaradi snega odrezana od sveta rodila doma. Reševalci potrebovali več ur, da so prišli do novopečene mamice in novorojenke.

Malčica je dobila nadvse primerno ime: Snježana – sneg je res dodobra zaznamoval njen prihod na svet.

Tridesetletna Marta Glavota, ki živi v vasi Vituši na območju Imotskega, je popadke dobila v soboto okoli 18.30. Poklicala je nujno pomoč, ekipa je takoj krenila na pot. Čeprav so imeli neposredno pred sabo plug, so se ustavili nekaj kilometrov pred ciljem. Snežna odeja je bila visoka okoli metra, plug pa zaradi ledu ni mogel naprej.

Zdravnik je iz rešilnega avtomobila poklical Marto in njen porod vodil preko telefona. Zdravnik Mato Kasalo je ponosno povedal, da je bila Marta sprva v šoku, nato pa se je zbrala in svoje delo opravila odlično, piše 24sata.hr. V pomoč sta ji bili še dve ženski, sicer pa je s postopkom poroda že podrobno seznanjena, saj Snježana že njen šesti otrok.

Čeprav sta obe zdravi, so ju preventivno vseeno prepeljali v splitsko bolnišnico. Do njiju so prišli šele v nedeljo dopoldne. Za osem kilometrov so potrebovali več kot štiri ure, zadnja dva kilometra pa so gorski reševalci prepešačili.

Lažejo o stiski in zlorabljajo klic v sili

Sicer pa so pripadniki gorske reševalne službe te dni na Hrvaškem najbolj iskane osebe: kjer se ustavi plug, se oni prebijajo naprej.

V treh dneh so zabeležili več kot 200 intervencij, pomagali so starejšim, tistim, ki jim je zmanjkalo zdravil, hrane, vode … Se pa najdejo tudi taki, ki so klic v sili grdo izkoristili.

Tako so v soboto dobili klic na pomoč, da je neka oseba doživela infarkt oziroma da ima težave s srcem. Preusmerili so plug proti tej vasi, za njimi so šli reševalci. Ko plug ni mogel več naprej, so nadaljevali sami. Ko so končno prišli do kraja, so ugotovili, da tam ni nikogar, ki bi potreboval pomoč. Nekdo se je namreč domislil, da je lažni klic zelo preprost način, kako bi plug čim prej prišel prav do njegovega praga.

Še en lažni klic so dobili včeraj. Iz neke vasi so jim javili, da je stanje kritično, ostali naj bi brez osnovnih živil. S svojim denarjem so kupili 75 kilogramov kruha in 60 litrov mleka ter druga živila. Ko so prišli do kraja, so ugotovili, da ni nihče v stiski, da gre za zelo majhno število ljudi in da bi s kupljeno hrano lahko oskrbeli tri druge vasi. Za nameček so se vaščani zatem še stepli in še dodatno zdržali reševalce.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.