Svet
16 ogledov

Zaradi stavke odpovedali 24 poletov

Croatia Airlines Arpingstone / Wikipedia
Sindikata letalskega in kabinskega osebja hrvaške letalske družbe Croatia Airlines sta danes ob 6. uri začela stavko, ki bo potekala do izpolnitve njihovih zahtev. Uprava družbe je napovedala, da bodo preložili 24 rednih mednarodnih in domačih letov. Danes naj bi se nadaljevala tudi pogajanja med sindikati in upravo.

Ponedeljkova pogajanja so potekala do polnoči, a dogovora ni bilo. Kot je danes za hrvaško tiskovno agencijo Hino povedala predsednica Sindikata kabinskega osebja Suzana Artuković Vuksan, so se med večurnimi pogajanji z upravo lahko dogovorili zgolj glede nematerialnih določil iz nove kolektivne pogodbe.

V sindikatu so ocenili, da so stališča uprave preveč trdna ter da jih zanima zgolj varčevanje. S podpisom kolektivne pogodbe s piloti in stevardesami pričakujejo, da bodo privarčevali 10 milijonov kun (1,37 milijona evrov).

Sindikati med drugim zahtevajo, da bi tudi v novi kolektivni pogodbi imeli enake pravice, kot so jih imeli v prejšnji, ki je potekla 1. aprila. Nasprotujejo tudi napovedanim odpuščanjem delavcev.

Z enourno stavko se bodo danes kolegom iz Croatia Airlinesa pridružili tudi člani samostojnega hrvaškega sindikata zaposlenih v letalstvu, ki tudi ni podpisal nove kolektivne pogodbe. Medtem pa so trije ostali sindikati družbe podpisali novo kolektivno pogodbo z upravo.

Uprava družbe je poudarila, da bo stavka samo delno ovirala običajni promet družbe ter da bo posledice stavke čutilo približno 900 izmed 4.600 potnikov, ki imajo letalske vozovnice za današnje polete. Napovedali so, da bodo potnike prepeljali z najetimi letali ali letali partnerskih družb. Sicer so prve polete iz Splita proti Münchnu in Zagrebu proti Københavnu že prestavili.

Vse informacije o poletih so objavili na spletnih straneh Croatia Airlinesa, dodatne podrobnosti pa ponujajo tudi po telefonu v svojem klicnem centru. Vsem potnikom, ki ne bodo mogli izkoristiti vozovnic med stavko, bodo vrnili denar ali izpostavili nadomestne vozovnice brez doplačila.

Hrvaška vlada se je zaradi večletnih poslovnih težav družbe Croatia Airlines odločila za prestrukturiranje družbe, ki predvideva tudi odpuščanja približno 230 delavcev in krčenje delavskih pravic zaposlenih. Po prestrukturiranju naj bi sledila tudi privatizacija hrvaškega letalskega prevoznika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.