Svet
82497 ogledov

Zaradi taljenja ledu pretresljive najdbe v Alpah

Ostanki pogrešanega alpinista na ledeniku v Švici. Policija kantona Valais
V Švici so našli posmrtne ostanke nemškega alpinista, ki je bil pogrešan vse od leta 1986.

Nemški alpinist se s pohoda po ledeniku v bližini znamenitega švicarskega Matterhorna pred 37 leti ni vrnil. 12. julija letos so plezalci, ki so hodili vzdolž ledenika Theodul v Zermattu, odkrili človeške ostanke in več kosov opreme, so v izjavi za javnost navedli policisti kantona Valais.

Zaradi taljenja ledenikov se namreč znova pojavljajo trupla in predmeti, za katere velja, da so že dolgo izgubljeni, so sporočili policisti. "Analiza DNK je omogočila identifikacijo alpinista, ki je bil pogrešan od leta 1986," je policija zapisala v izjavi za javnost.
Policija ni posredovala dodatnih informacij o identiteti nemškega alpinista, niti o okoliščinah njegove smrti. Znano je, da je bil ob izginotju star 38 let. Oblasti so objavile tudi fotografijo pohodnega čevlja z rdečimi vezalkami, ki štrlijo iz snega in je pripadal pogrešani osebi.

"Recesija ledenikov vedno pogosteje razkriva pogrešane alpiniste, ki so izginili pred več desetletji," so zapisali policisti.
Do odkritja ostankov nemškega plezalca je prišlo po opozorili znanstveniki v začetku tega tedna, da vse kaže, da bo mesec julij najbolj vroč na planetu v približno 120.000 letih.

Glaciologinja Lindsey Nicholson z Univerze v Innsbrucku v Avstriji je za CNN povedala, da je krčenje ledenikov zaradi podnebnih sprememb povzročilo odkritje trupel izginulih plezalcev. "Ko se ledeniki umikajo, bo vsak material – vključno z ljudmi, ki so padli vanje ali nanje in jih je zasul kasnejši sneg – pojavili na površju. Vsi ledeniki v evropskih Alpah se zelo hitro topijo in umikajo," je dejala Nicholsonova.

Taljenje ledenikov | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudje odvisni od ledenikov

Lani so se švicarski ledeniki talili najhitreje od začetka beleženja pred več kot stoletjem, pri čemer so leta 2022 izgubili šest odstotkov svoje preostale prostornine. To je skoraj dvakrat več od prejšnjega rekorda iz leta 2003, poroča Reuters. Taljenje je bilo leta 2022 tako ekstremno, da je na enem mestu vzniknila gola skala, ki je tisočletja ostala zasuta. Taljenje ledu je povzročilo, da so našli trupla in celo letalo, izgubljeno pred desetletji.

Leta 2015 so našli posmrtne ostanke dveh japonskih plezalcev, ki sta na Matterhornu izginila v snežnem viharju leta 1970, njuno identiteto pa so potrdili s testiranjem DNK njunih sorodnikov. "Ledeniki so podvrženi dolgoročnemu trendu taljenja," je dejala Nicholsonova in dodala, da se bo trend nadaljeval. Manjša količina snega je delno povezana tudi s spremembo temperatur. Hkrati padavine prihajajo v obliki dežja. "To ledenikom ne pomaga, obratno, deluje proti njim," dodala.

Ledeniki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju sladke vode za skoraj dve milijardi ljudi in prav tako ključno prispevajo k dvigu morske gladine.

"Nekatera področja sveta so veliko bolj odvisna od ledeniških gora kot mi tukaj - v nekaterih primerih so veliko bolj ranljiva kot Alpe," zaključuje Nicholsonova.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 11:41 30.julij 2023.

    Kaj bo šele razkrila Himalaja…

  • Boštjan Bratina 20:19 29.julij 2023.

    Najtoplejši julij v 120.000 letih? Resno? A se vi hecate al kaj al kr neki prepisujete iz FB-ja. Take meritve na nivoju zemlje lahko delaš le od časa, ko imaš postavljeno merilno mrežo termometrov. Bo pa verjetno najtoplejši julij od ...prikaži več leta 1956, takoj po izredno vročih julijih konca začetka 30-ih in konca 40-ih prejšnjega stoletja.

  • kapibara1 11:27 29.julij 2023.

    Zanimiva je enaka zgodba z letalom.. ki ga je ledenik izgubljenega prinesel/ priplazil v dolino..