Svet
39 ogledov

Zaradi tihotapljenja droge usmrtili šest ljudi

Čakanje na usmrtitev Arhiv FDF
Indonezija je zaradi tihotapljenja mamil usmrtila šest ljudi, med njimi je bilo pet tujcev in sprožila več diplomatskih škandalov.

Med usmrčenimi sta bila tudi državljana Brazilija in Nizozemske, zato sta obe državi iz Indonezije odpoklicali veleposlanika.

Obsojence je nekaj minut po polnoči včeraj usmrtil strelski vod, med ubitimi pa so bili še državljani Malavija, Nigerije, Vietnama in ena Indonezijka.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je usmrtitev njihovega državljana uradno obsodila in pri tem poudarila, da bo dogodek vplival na odnose med državama. 

"Globoko obžalujem, da indonezijske oblasti niso upoštevale mojih osebnih prošenj za pomilostitev," je dejala Rousseffova, ki se je s tamkajšnjim predsednikom Jokom Widodom o tej zadevi pogovarjala tudi po telefonu.

Tihotapli je 13 kilogramov kokaina

53 letnega Brazilca Marca Archerja Cardosa Moreiro so pred dvanajstimi leti aretirali na letališču v Džakarti, ker je tihotapil 13 kilogramov kokaina. Iz Brazilije sporočajo, da je bil Moreiro prvi njihov državljan, ki so ga uradno usmrtili v tujini.

Brazilija je za izpustitev obsojencev lobirala tudi v imenu drugih držav, katerih državljani so bili včeraj usmrčeni.

Posredoval je celo nizozemski kralj

Tudi nizozemski zunanji minister Bert Koenders je usmrtitve označil za tragične. "Sočustvujem z družinami ubitih, za katere ti dogodki pomenijo konec večletne negotovosti," je dejal.

"Vlada je izkoristila vse možnosti, ki jih je imela na voljo – pravne, politične in diplomatske – tako na dvostranski ravni, kot na ravni Evropske unije, da bi indonezijske oblasti prepričali, naj usmrtitve vendarle odpovejo. Posredoval je celo nizozemski kralj Willem-Alexander," sporočajo iz Amsterdama.

Novi predsednik izrazit privrženec smrtne kazni

Widodo je kritik človekoljubnih organizacij deležen odkar je lanskega oktobra zasedel predsedniški stolček; je namreč glasen privrženec smrtne kazni. Minuli mesec je denimo dejal, da bo zavrnil vseh 64 prošenj za pomilostitev, ki so jih vložili na smrt obsojeni.

Indonezija ima sicer zelo stroge zakone, ko gre za tihotapljenje mamil. Po štirih letih premora so leta 2013 spet uvedli možnost smrtne kazni, a lani niso izvedli nobene.

Komentarjev 9
  • Avatar Zala
    Zala 18:32 18.januar 2015.

    Vsi, ki se ukvarjajo s tihotpljenjem mamil vedo kakšne kazni so zagrožene v posameznih državah. In vsi mislijo, da jih ne bodo dobili. ..................................... ..................... Ja, je hudo, da so jih usmrtili, a to je cena, ki so jo morali ...prikaži več plačati, ker niso spoštovali zakona.

  • encijan 17:06 18.januar 2015.

    Naše sodstvo in obramba pa dokaze isključijo, nato pa mamilar koristi s smetano vred VIP ložo!

  • Žurnalček 15:44 18.januar 2015.

    Ej v teh primerih ni nedolžnih , kajtivsi si ujeti z belo smrtjao v prtljagi ali žepih ! Tu napake ni , ni niti tako klinčevo - kur..evskega problema z nepravilnimi ali nezakonitenimi postopki ! Tle bi Čefi lahko ...prikaži več odprl samo popoldansko odvetniško obrt !