Svet
6 ogledov

Zaradi tvita so mu prepovedali na letalo

Letališče EPA/JUSTIN LANE
V soboto je ameriška letalska družba preprečila vstop na letalo raziskovalcu, ki je na Twitterju objavil, da bi lahko vdrl v računalniški sistem letala.

Konec tedna je raziskovalec računalniške varnosti Chris Roberts nameraval z letalom letalske družbe United Airlines na konferenco v San Franciscu, a so mu vstop na letalo prepovedali zaradi njegovih izjav na družbenem omrežju Twitter.

Le tri dni pred tem je namreč Roberts, ki se ukvarja z odkrivanjem varnostnih pomanjkljivosti v računalniški omrežjih, med letom iz Denverja v New York objavil, da bi lahko vdrl v računalniški sistem letala in se poigral s sistemom za upravljaje motorjev. Sporočilo je še med letom prestregel Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI, ki je Robertsa nato ob izkrcanju pridržal za štiri ure in mu zasegel vse elektronske naprave. Roberts se je sicer takrat lahko brez težav vrnil domov.

V soboto pa ga je osebje Uniteda Robertsa pred vkrcanjem na letalo zavrnilo in mu povedalo le, da mu bodo razlog za zavrnitev obrazložili naknadno. Roberts je nato ujel let v San Francisco pri drugi letalski družbi in se vseeno uspel udeležiti konference o računalniški varnosti. Njegovi zastopniki pri organizaciji Electronic Frontier Foundation, kjer se zavzemajo za pravice v digitalnem svetu, pa so zapisali, da je dogodek nerazumen, saj je Roberts raziskovalec, ki se ukvarja z opozarjanjem na pomanjkljivosti.

Pri United Nations pa so zavrnitev obrazložili, da glede na izjave Robertsa o morebitnem vdoru v letalski sistem menijo, da je najbolje za osebje in potnike, da mu prepovejo letenje z njimi. Ob tem pa so še zagotovili, da so prepričani, da Roberts - ne glede na njegovo znanje - ne bi mogel vdreti v njihov sistem na način, ki ga je opisal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.