Svet
14 ogledov

Zaradi utaje davkov mora plačati 1,66 milijona evrov

Ai Weiwei Reuters
Umetnik Ai Weiwei mora v roku 15 dni zaradi utaje davkov plačati 1,66 milijona evrov.

Kitajska davčna uprava je danes kitajskemu umetniku Ai Weiweiju izročila odlok, v skladu s katerim mora zaradi domnevne utaje davkov v roku 15 dni državi plačati 15 milijonov juanov (1,66 milijona evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

"Danes so mi brez kakršnegakoli pojasnila izročili pisno obvestilo. Vprašali smo, kako so prišli do tega zneska, a niso dali jasnega odgovora," je povedal Ai in dodal, da bi ga lahko v primeru neupoštevanja odloka čakalo več let zaporne kazni.

"Ne vem, če ima moje podjetje v resnici težave z utajo davkov," je v telefonskem pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa še povedal Ai.

Pekinške oblasti so namreč že pred časom zasegle vse računovodske knjige podjetja Fake Studio, kjer Ai dela in ki je v lasti njegove soproge, tako da ne more preveriti, ali so terjatve države sploh upravičene, piše dpa.

Zaradi utaje davkov je 54-letni Ai, sicer svetovno znan konceptualni umetnik in aktivist za človekove pravice na Kitajskem, spomladi 81 dni prebil v priporu, preden so ga proti plačilu varščine in zaradi slabega zdravstvenega stanja ter pripravljenosti na sodelovanje z davčno upravo in plačila davkov izpustili.

Med priporom, ki naj bi bil po zagotovilih oblasti povezan izključno z davčnimi problemi, so Aija po lastnih besedah večkrat zaslišali glede njegove protirežimske dejavnosti, saj vladajoča komunistična partija tako dojema njegove pozive k spoštovanju človekovih pravic na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.