Svet
11 ogledov

Zaradi vulkana ob do 2,5 milijarde

Žurnal24 main
Letalske družbe so zaradi izbruha islandskega vulkana po prvih ocenah izgubile med 1,5 in 2,5 milijarde evrov. Komisar Kallas že pripravil ukrepe za prihodnost.

Po zelo okvirnih podatkih, ki jih ima evropska komisija, je bilo odpovedanih več kot 100 tisoč letov in več kot 10 milijonov potnikov ni moglo potovati, je dejal evropski komisar za promet Siim Kallas.

Gre za podatke pridobljene s strani letalskih družb, letališč in turističnih agencij. Vanje pa niso vključene izgube, ki so jih utrpele druge veje evropskega gospodarstva.

Sveženj ukrepov na mizi
EU je bila ob izbruhu krize tarča kritik zaradi počasnega odziva, zato je komisar danes predstavil niz ukrepov za preprečitev podobnih kriz.

Sveženj ukrepov, ki jih je danes predstavil Kallas, vključuje poziv k usklajeni uporabi pravil o državnih pomočeh letalskim družbam, ki mora potekati v skladu z utečenimi postopki. Ob tem v komisiji pravijo, da jih o takšnih načrtih za zdaj ni obvestila še nobena država članica.

Komisar poziva tudi k usklajenemu uveljavljanju pravic letalskih potnikov, ki veljajo za vse letalske družbe, tudi nizkocenovne. Potniki so upravičeni do povračila stroškov za vozovnico ali nadomestne vozovnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.