Svet
23 ogledov

Zaradi žaljivega filma protestniki na veleposlaništva

Sana, Jemen Žurnal24 main
Protestniki, ki jih je razjezil do islama žaljiv film, posnet v ZDA, so danes vdrli še na ameriško veleposlaništvo v prestolnici Jemna. Policija v Sani je skušala razjarjeno večtisočglavo množico ustaviti tudi z opozorilnimi streli, a ji ni uspelo.

Množica je vdrla na območje veleposlaništva v Sani in tam med drugim zažgala več vozil. V napadu je bilo po prvih poročilih ranjenih več ljudi. Policisti so medtem s pomočjo vodnih topov in opozorilnih strelov iz veleposlaništva že pregnali vse protestnike.

Nasilje se medtem nadaljuje tudi v egiptovski prestolnici Kairo, kjer so protestniki zaradi spornega nizkoproračunskega filma, ki se norčuje iz preroka Mohameda, veleposlaništvo ZDA napadli že v torek zvečer, nasilni protesti pa so se nato ponovili v sredo in davi.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so skušali protestniki danes znova vdreti na veleposlaništvo, pri čemer je prišlo do spopadov s policisti. Slednji so med drugim uporabili solzivec, demonstranti pa so vanje metali kamenje.

Egiptovski predsednik je obsodil film

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je danes ob obisku v Bruslju obsodil napade na preroka Mohameda in sporni film, ki je spodbudil demonstracije, obenem pa obsodil tudi nasilje protestnikov.

"Egipčani zavračamo kakršnokoli napadanje ali žaljenje našega preroka (...) A naša dolžnost je, da zaščitimo naše goste in obiskovalce iz tujine. Vse pozivam, naj to upoštevajo, naj ne kršijo egiptovskih zakonov (...), naj ne napadajo veleposlaništev," je dejal Mursi.

Protesti zaradi filma Innocence of Muslims (Nedolžnost muslimanov) danes po poročanju tujih tiskovnih agencij potekajo tudi v drugih arabskih državah, med drugim v Iranu ter na območju Gaze, ki je pod nadzorom palestinskega gibanja Hamas.

V Teheranu se je kakih 500 demonstrantov, ki so med drugim vzklikali "Smrt Ameriki", zbralo blizu švicarskega veleposlaništva. To namreč zastopa interese ZDA v Iranu, saj ZDA in islamska republika nimata diplomatskih odnosov. Švicarske diplomate so preventivno evakuirali.

Protiameriški nemiri zaradi filma se tako, potem ko so najprej v torek izbruhnili v Kairu, širijo po arabskem svetu. Kot so danes sporočili iz Bele hiše, je ameriški predsednik Barack Obama voditelje v Libiji in Egiptu v telefonskem pogovoru pozval, naj zagotovijo varnost ameriških diplomatskih objektov in osebja.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 12:25 14.september 2012.

    Naj se muslimani uprejo in zamenjajo vse politične voditelje-lutke, ki so samo figure v rokah bankirjev oz politike gospodarjem kapitala Rotschildom, pravim voditeljem USA, UK, EU...