Svet
38 ogledov

Zaradi zavrnitve polita s kislino

dekle, polito s kislino
1/3
Reuters
Ker je 17-letna Afganistanka zavrnila poroko s starejšim moškim, se ji je ta maščeval s kislino. Iz iste države prihaja še ena tragična zgodba; 21-letnico bodo končno izpustili iz zapora, potem ko je pristala na poroko s posiljevalcem.

Enaindvajsetletna Gulnaz je bila obsojena na 12 let zapora, ker je prijavila, da jo je posilil sestričnin mož. V Afganistanu je posilstvo ženske enako, kot če bi prešuštvovala, kazen pa je zapor. Poleg tega posilstva ni prijavila takoj, ker se je bala maščevanja. V zaporu je zdaj že dve leti, v njem pa vzgaja tudi hčerkico, ki jo je rodila po posilstvu, poroča CNN.

Predsednik Hamid Karzaj ji je zdaj dal končno na izbiro, da lahko predčasno zapusti zapor, a jo opozarja, da ji preti nevarnost, saj se ji lahko konservativni vaščani maščujejo, ker je za njih prešuštnica. Gulnaz je zato sprejela grozljiv kompromis, hčerko bo vzgajala na svobodi, a za zaščito se bo poročila s posiljevalcem, ki se je medtem ločil, saj tako ne bo več veljala za prešuštnico, hčerka pa ne bo več nezakonska.

Najstnice polite s kislino

Človekoljubne organizacije se v Afganistanu vsak dan srečujejo s takimi zgodbami. Med zadnjimi je primer treh najstnic, ki jih je zavrnjeni snubec polil s kislino. Najstarejša sestra bi se morala poročiti s starejšim moškim. Sedemnajstletnica se je temu uprla in podprla jo je tudi njena družina, kar je redkost, saj v Afganistanu velja, da ko se družina dogovori za poroko, ni več izhoda. V torek ponoči se je v hišo družine priplazil zavrnjeni moški in dekleta polil s kislino. "Obiskal sem jih v bolnišnici in njihovi obrazi so bili povsem poviti," pravi guverner province Kunduz Hamdullah Danishi. Najbolj je poškodovano najstarejše dekle, poroča Los Angeles Times. Napadalec je še vedno na prostosti, saj preiskava še poteka. Človekoljubne organizacije pa skrbi, da sploh ne bo kaznovan, saj so napadi s kislino na dekleta in ženske v Afganistanu stalnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.