Svet
33 ogledov

Zaradi žvižgača prizemljili predsednika

Razno 20.01.13, Evo Morales, foto: reuters Reuters
Letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa moralo pristati na dunajskem letališču – sumili so, da je morda na letalu Edward Snowden. Vajgl: Mednarodni terorizem!

Žvižgač Edward Snowden – ki se ga ZDA trudijo na vse pretege dobiti v svoje roke, ker je razkril njihove prisluškovalne nečednosti – je za azil zaprosil tudi Bolivijo. Bolivijski predsednik Evo Morales je dejal, da bo o prošnji razmislili.

Ni ga bilo na krovu

Včeraj zvečer se je Morales vračal z obiska v Moskvi, ko so morali on in njegovi sodelavci nujno pristati na Dunaju. V Boliviji trdijo, da so pristanek izsilili zaradi "brezpredmetnega suma", da je na letalu tudi Edward Snowden.

"Sprva so dejali, da je šlo za tehnične težave, vendar se je po pojasnilu nekaterih pristojnih izkazalo, da so neupravičeno sumili, da je na letalu Snowden. Ne vemo, kdo si je izmislil to laž," je dejal zunanji minister David Choquehuanca

Avstrijsko zunanje ministrstvo je kmalu potrdilo, da Snowdna ni bilo na letalu bolivijskega predsednika. Po 13 urah na zemlji je Morales lahko nadaljeval pot v domovino.

"Mednarodni terorizem"

V Boliviji menijo, da je bila preiskava Moralesovega letala znak napada in kršitev mednarodne zakonodaje. Napovedali so, da se bodo zaradi blokade zračnega prostora pritožili Združenim narodom. 

Tudi Morales sam je bil ogorčen – dejal je, da česa takega še nikoli ni doživel, za preiskavo letala pa ni bilo nobene pravne podlage.

Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Ivo Vajgl pa je na Twitterju zapisal: "Ugrabitev predsednika Moralesa je dejanje mednarodnega terorizma!"

Komentarjev 5
  • 1111 14:33 03.julij 2013.

    ...in pol se čudijo dreki ameriški, da jim postavljajo "petarde" vse povsod in kadr lahko???...tudi tega agenta CIE musolinija, bi bilo treba nagnat......očitno ima Žvižgač še veliko tega za povedat...

  • wingspan15 12:59 03.julij 2013.

    Strašansko nemoralno in poniževalno se mi zdi obnašanje ZDA. Kako lahko države in njihovi predsedniku dovoljujejo, da jim Amerika diktira kaj smejo in česa ne. Vse kar je kontra, pa sledijo sankcije in tega se bojijo.

  • mph 12:50 03.julij 2013.

    Dodatna pa je sramota vseh teh vlad, ki so zaradi tega zavrnile možnost pristanka. Mislim, da bi morale leteti vse te vlade in da ne pridejo več odgovorni nikoli nazaj v politiko. Kdor hoče spreminjat druge, mora najprej pospravit pri sebi.