Svet
11 ogledov

Zarota ali nesreča?

Pogled na Manhattan pred napadi na dvojčka WTC. Žurnal24 main
Največji teroristični napad v zgodovini ZDA še vedno buri duhove in nekateri so prepričani, da uradnim razlagam ne gre verjeti. Tu je osem razlogov za in proti.

Teorije zarote o dogodkih 11. septembra 2001 niso vzniknile takoj po samem dogodku, temveč so se pojavile, ko so nekateri začeli dvomiti v konsistentnost uradne razlage in dokazov. In kaj pravi uradna razlaga?

Na kratko bi jo lahko povzeli takole: 11. septembra je 19 Al Kajdinih teroristov ugrabilo štiri letala. Z dvema so se zaleteli v newyorška dvojčka WTC in s katerima so ubili vse na krovu in številne v obeh zgradbah. Obe stolpnici sta se v roku dveh ur sesedli in zraven porušili še vsaj dve sosednji zgradbi ter poškodovali še nekatere druge stavbe. Ugrabitelji so se s tretjim letalom zaleteli v sedež ameriške vojske Pentagon, četrto letalo pa je strmoglavilo na polje blizu kraja Shanksville v zvezni državi Pensilvanija.

8 razlogov za in proti
Spodaj so navedena vprašanja, ki si jih teoretiki zarote najraje zastavljajo in odgovori nanje.

1. Zakaj so odpovedale zračne sile in zakaj niso bili sproženi standardni odzivi na preusmerjena letala? Teoretiki zarote menijo, da so številni odgovorni vedeli za napad in niso ukrenili ničesar in ukazali lovcem, naj ne vzletijo. Tudi njihove izjave so si tako močno nasprotovale, da so najverjetneje lagali.
  – Strokovni odgovor na to je bil, da ni lahko najti letala, ki se obnaša nenavadno. Ugrabitelji so tudi izklopili edinstveni radarski signal, zaradi česar je bilo letalo zgolj še ena izmed 4.500 pik na radarju. Prav tako ni bilo standardnega protokola obveščanja med civilnimi letališči in uradom za zračno varnost (NORAD) .

2. Zakaj je bilo le malo pred tem izdanih nenavadno veliko prodajnih opcij na delnice letalskih družb American Airlines in United Airlines?
  – Gledano ločeno je bil obseg trgovanja res visok, vendar so te opcije že tekom leta dosegale podobne ravni. Prav tako pa je American Airlines prav v tistem času izdal opozorilo o možnih izgubah iz poslovanja.

3. Zakaj se je sesedla stavba WTC 7 čeprav se je letala niso niti dotaknila?
  – Lani izdano poročilo je to obrazložilo, da so goreče razbitine z obeh stolpnice, ki so padale na stavbo 7, zanetile požar, zaradi česar se je sesedlo 13. nadstropje ter kritično poškodovalo nosilno jekleno konstrukcijo. Poškodovana je bila tudi glavna vodovodna cev, zaradi česar škropilci v spodnji polovici niso delovali. Izključena je bila tudi možnost, da se je vžgalo dizelsko gorivo.

4. Če je Pentagon zadelo letalo, kako je lahko bila nastala luknja, manjša od same velikosti letala in kako ni bilo najdenih nikakršnih razbitin? Kako, da je letalo zadelo ravno del, ki je bil v prenavljanju in v katerem praktično ni bilo ljudi in ki leži ravno nasproti glavnega štaba?
  – Letalo ne pusti luknje v svoji lastni obliki, poleg tega je eno krilo pred tem zadelo tla, drugo pa so odlomili nosilni stebri zgradbe, se je glasila utemeljitev. Najdeni so bili tako črna skrinjica, deli potniške kabine, nedotaknjen pilotski sedež ter repna številka letala. Obstajajo tudi posnetki klicev z mobilnih telefonov ter številna pričevanja očividcev. Opravljene so bile tudi analize DNK najdenih trupel, ki so se ujemale s seznamom potnikov.

5. Če je četrto letalo (let 93) strmoglavilo, kako so bile lahko razbitine, kot na primer motor letala, najdene tudi skoraj 10 kilometrov stran? Je bilo sestreljeno?
  – Strokovnjaki so to takoj ovrgli rekoč, da je bil motor najden le slabih 300 metrov stran od letala, kar pri tako velikih hitrostih in energijah ni nič nenavadnega. Res je, da so bile nekatere razbitine najdene več kilometrov stran, vendar je šlo za večinoma za lahke materiale, ki bi jih zlahka nesel tudi veter. Napačna je bila tudi razdalja, saj je med krajem strmoglavljenja in krajem najdbe zgolj dober kilometer zračne razdalje.

6. So bila letala daljinsko vodena?
  – To so zanikali v Boeingu rekoč, da nobeno njihovo letalo ne more biti daljinsko vodeno. Opravljeni so bili tudi številni klici z mobilnih telefonov, v katerih so ljudje poročali, da so ugrabitelji zavzeli letalo.

7. So bili klici z letal resnični? Nekateri so namreč prepričani, da so klici z letal praktično nemogoči, zato naj bi bili zaigrani.
  – Tu je malce več zmede. Nekateri strokovnjaki so bili presenečeni, da so klici uspeli in trajali kolikor so, menijo pa, da je bilo to predvsem zato, ker so leteli tako blizu tal. Predstavnik največjega ameriškega mobilnega operaterja AT&T je dejal, da je dejstvo, da so klici uspeli, skoraj čudno naključje. Drugi pravijo, da je mobilne telefone možno uporabljati do določene mere v vseh stopnjah leta. Spet nekateri so trdili, da jih je možno uporabljati v praktično vseh fazah leta.

8. Vse je le velika židovsko-izraelska zarota. Po poročanju arabskih medijev naj bi okoli štiri tisoč Židov tisti dan izostalo z dela v WTC.
– Uradna poročila so pokazala drugače. Tisti dan je po ocenah umrlo med 270 in 400 Židi. Manjša številka se ujema z odstotkom Židov, ki živijo v območju New Yorka in tako pravilno predstavlja delež Židov, ki bi statistično morali biti med umrlimi. Tisti dan je umrlo tudi pet izraelskih državljanov.

Vprašanj je sicer še veliko, prav tako odgovorov nanje. Če vas o tej temi zanima več, si lahko pogledate na primer stran (http://www.911truth.org/ ),ali pa uradno poročilo preiskovalne komisije, ki je preiskovala dogodke tistega dne (http://www.gpoaccess.gov/911/index.html).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.