Svet
16 ogledov

Zaščita Srbov na Kosovu v rokah ustave

null Žurnal24 main
Kosovski parlament je soglasno sprejel ustavo, ki bo začela veljati 15. junija, zagotavljala pa naj bi tudi ustrezno zaščito srbske manjšine. Na sprejetje se je že odzvala Srbija.

"Danes je najpomembnejši dan od razglasitve neodvisnosti 17. februarja," je ob tem izjavil kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. "Ustava postavlja Kosovo na novo raven demokracije," je dodal in ob tem zagotovil, da je zaščita manjšin odslej ustavna obveza.

Premier Hashim Thaci pa je izjavil, da bo imelo Kosovo z ustavo po razglasitvi neodvisnosti in priznanju s strani "svetovno najmočnejših držav" še večjo podporo. "Ta ustava je naša, vseh naših državljanov, ne glede na njihov etično pripadnost. Odločili smo se slediti poti demokratičnih in svobodnih držav," je še povedal Thaci.

Z ustavo naj bi kosovske institucije pripravili na prevzem odgovornosti, ki jih od leta 1999 opravlja civilna misija ZN. Ima 40 poglavij in 160 členov, Kosovo pa opredeljuje kot parlamentarno republiko in "državo vseh državljanov", pri čemer ima predsednik države večja pooblastila. Obenem ustava Kosovo opisuje kot laično in nevtralno državo.

Ustava Kosova je delno oblikovana po ameriški ustavi, med drugim pa zagotavlja enake pravice srbski manjšini. Kosovo je "država svobodnih državljanov, ki bo zagotovila pravice vsem državljanom, državljanske pravice in enakost vseh državljanov pred zakonom". Uradna jezika sta albanski in srbski.

Srbija: Sprejetje je nelegalno dejanje
Na sprejetje ustave sta se že odzvala srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić in srbski zunanji minister Vuk Jeremić. Sprejetje kosovske ustave je Samardžić opisal kot "nelegalno dejanje", Jeremić pa je prepričan, da bo neodvisnost Kosovo peljala v "prosti pad k propadu". Srbija in kosovski Srbi ustave ne bodo priznali, saj je z njihovega stališča in s stališča mednarodnega prava "popolnoma nelegalna in nelegitimna".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.