Svet
23 ogledov

Zasebno podjetje z največjo raketo

Podjetje SpaceX je lani kot prvo zasebno podjetje v zgodovini v vesolje poslalo
1/2
Žurnal24 main
Kalifornijsko podjetje SpaceX načrtuje izstrelitev največje rakete od časov ameriškega osvajanja Lune.

Plovilo se bo imenovalo Falcon 9-Heavy, z njim pa bo zasebno podjetje na mednarodno vesoljsko postajo poslalo robotizirano tovorno vesoljsko ladjo.

Plovilo bo sposobno v vesolje prepeljati 53 ton tovora, kar je dvakrat več, kot lahko trenutno pelje Nasin vesoljski taksi. Tega sicer v kratkem čaka upokojitev.

Program Apollo, s katerim je Nasa na Luno poslala prvega človeka, je skupno ZDA stal neverjetnih 170 milijard dolarjev.

Poceni: milijarda dolarjev
Raketa bo po besedah direktorja podjetja sicer dovolj varna, da bo z njo v vesolje mogoče poslati človeško posadko. Pred tem bi bilo sicer treba razviti dodatne varnostne mehanizme, denar za to pa naj bi prispevala ameriška vesoljska agencija Nasa.

Ta je za razvoj rakete že sicer prispevala polovico denarja, celoten razvoj rakete pa naj bi bil za vesoljske razmere zelo poceni, in sicer naj bi stal "le" milijardo dolarjev. Rekordno poceni naj bi bila tudi cena posameznega prevoza v vesolje.

Nasa želi namreč prek razvoja v zasebnih podjetjih znižati stroške vesoljskih misij.

Predstavitveni video si lahko ogledate tukaj.

Raketa tudi na Mars
S 70 metrov visoko raketo pa bodo mogoči tudi poleti dlje kot do vesoljske postaje. Poslali bi jo lahko na Mars, kjer bi nabrala vzorce kamnin in jih vrnila na zemljo, pravijo v podjetju.

SpaceX je lani postalo prvo zasebno podjetje, ki je v vesolje poslalo raketo, ki se je vtirila v zemeljsko orbito in se nepoškodovana vrnila na zemljo. Kapsula Dragon (Zmaj) je po uspešnem poletu padla v Tihi ocean.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.