Svet
6 ogledov

Zasegli letalo s 35 tonami orožja

Na letalu je bilo 35 ton severnokorejskega orožja. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tajske oblasti so na letališču v Bangkoku zasegle tovorno letalo, ki je iz Severne Koreje prevažalo več ton orožja, so sporočili iz tajske vlade.

Pilot letala je tajskim oblastem dejal, da je bilo letalo namenjeno v Šrilanko. To pa po besedah tiskovnega predstavnika pri tajskem premieru Panitana Wattanayagorna ni bila končna destinacija.

Mesto, kjer naj bi letalo končno pristalo, tako še ni znano. Šrilanske oblasti so namreč sporočile, da nimajo napovedanega nobenega pristanka zaseženega letala.

Na letalu, ki se ja na tajskem letališču ustavilo, da bi mu natočili gorivo, je bilo tako 35 ton orožja, med drugim različna razstreliva, granate in sestavni deli raket zemlja-zrak.

Poleg pilota, ki prihaja iz Belorusije, so bili na letalu še štirje moški iz Kazahstana. Vsi se bodo morali že v ponedeljek zagovarjati pred sodiščem zaradi tihotapljenja orožja.

Severna Koreja je bila sicer že večkrat obtožena, da krši sankcije Združenih narodov in na skrivaj prodaja svoje orožje državam v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji. Glede tokratnega tovora zaenkrat krožijo le govorice, in sicer naj bi bil namenjen ali na Šrilanko ali v Pakistan.

Namig, da je na letalu skrito orožje, naj bi tajske oblasti dobile od ameriških kolegov. Gre za največjo zasego orožja na Tajskem doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.