Svet
107 ogledov

Zasilni pristanek letala iz Slovenije: Aretirali tri moške

EasyJet Saša Despot
Po doslej znanih podatkih je na letalu Easyjeta, ki je včeraj letelo in Ljubljane v London, šlo za lažni preplah. Pilot je letalo zaradi pogovora med potniki, ki naj bi govorili o bombi, preusmeril v Köln. Policija je pridržala tri britanske državljane, ki so bili v Sloveniji na službeni poti.

"Ponoči smo s službenimi psi natančno pregledali letalo. Znakov, da bi na letalu ali med prtljago bil eksploziv, nismo našli," je po poročanju nemškega Bilda sporočil tiskovni predstavnik policije v Kölnu.

Kot smo poročali, je letalo Easyjeta, ki je včeraj ob 16.45 poletelo iz Ljubljane, zaradi bombnega preplaha ob 17. 51 zasilno pristalo v Nemčiji. Na letalu je bilo 151 potnikov, nekateri med njimi pa naj bi se pogovarjali o bombi oziroma eksplozivu. Drugi potniki so to sporočili stevardesi. Pilot leta EZY3246 se je po navedbah policije iz previdnosti odločil za predčasni pristanek.

Razstrelili nahrbtnik

Po pristanku je policija potnika evakuirala po reševalni drči in jih pregledala. Med preiskavo so  našli kos prtljage, za katero se ni vedelo, komu pripada, zato so jo preventivno razstrelili. Kot je sporočila policija, v prtljagi ni bilo nevarnih snovi.

Policija je aretirala tri ljudi, konkretne povezave med aretiranimi in nahrbtnikom pa niso ugotovili. Šlo naj bi za britanske državljane, ki so bili na službeni poti v Sloveniji. Doslej niso imeli težav s policijo, ali kazali ekstremističnih nazorov.

Trije zadržani moški, ki naj bi se pogovarjali o ekplozivu, so britanski državljani in so se vračali s poslovnega potovanja. Moški naj ne bi bili povezani z islamističnimi skupinami in nimajo policijskih kartotek. Zaradi preplaha, ki so ga povzročili, jim grozi kazen. Za dejanja, ki pomenijo ogrožanje varnosti, je po nemški zakonodaji zagrožena kazen do 10 let zapora.

Prtljaga na Brniku pregledana

Na slovenski policiji so za STA povedali, da so bili o dogodku obveščeni in da so bili vključeni v preverjanje določenih informacije glede potnikov. Predstavnica družbe Fraport Slovenija, ki upravlja brniško letališče, Brigita Zorec je sporočila, da je bilo letalo z letališča odpravljeno brez posebnosti, vsi potniki in prtljaga pa glede na doslej preverjene informacije pregledani v skladu z uveljavljenimi in zahtevanimi procedurami. Letalski promet je danes in v soboto potekal nemoteno, povečane zaskrbljenosti ali panike med potniki pa ni opaziti, so še navedli.

Zaradi dogajanja so ob približno 19. uri tudi zaustavili promet na letališču, okoli 22. ure pa so ga spet vzpostavili. V tem času je bilo preusmerjenih 10 letov, 20 letal pa je vzletelo z zamudo.

Potnikom so pri letalski družbi zagotovili prenočitev in naj bi danes nadaljevali pot.

 

MZZ: Po podatkih nemške policije ni šlo za terorizem

Vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter je za STA povedal, da so prejeli informacijo nemške policije, po kateri je pri zasilnem pristanku Easyjetovega letala po doslej znanih podatkih skoraj zagotovo mogoče izključiti teroristično ozadje.

Potnica lažje poškodovana

Zaslišanja in pogovori s potniki so pokazali, da so trije britanski državljani omenjali besede, ki so pri posadki vzbudile dvom o tem, ali je polet varen, zato se je pilot odločil za zasilni pristanek. Kot je pojasnil Šter, se je pri izstopu iz letala pa se je ena ženska lažje poškodovala.

Pri tem je Šter posebej opozoril vse, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegajo povzročitve tovrstnih preplahov. To ima namreč lahko zelo neprijetne posledice - od dodatnega čakanja in pogovorov pa vse do verjetno kar omembe vrednih stroškov za tistega, ki si kaj takšnega privošči. 

Komentarjev 1
  • maresem 11:53 11.junij 2017.

    Ob priliki organizirajte za svoje pisune tečaj slovenskega jezika iz pravopisja.