Svet
14 ogledov

Zaskrbljenost ob obletnicah v Libiji in na Kosovu

Libija in Kosovo EPA
Na Kosovu so obeležili četrto obletnico razglasitve neodvisnosti – s parado okoli 600 pripadnikov kosovskih varnostnih sil. V Libiji pa so se z ognjemeti spomnili prve obletnice začetka upora proti nekdanjemu samodržcu Gadafiju.

Kosovska predsednica Afitete Jahjaga je v nagovoru ob tej priložnosti dejala, da je prihodnost Kosova v Evropski uniji. Poudarila je, da "vsi državljani, brez razlik, vidijo prihodnost celotnega Kosova znotraj EU in zveze Nato in v trajnem prijateljstvu z ZDA".

Tik pred praznovanjem obletnice se je velika večina Srbov s severa Kosova na referendumu izrekla, da ne priznavajo institucij kosovske države. Čeprav referendum ni imel večjega vpliva na politično dogajanje na Kosovu, pa je pokazal, da kosovska vlada nima nadzora nad tem delom svojega ozemlja.

V Libiji nobenih uradnih slovesnosti

Prehodne libijske oblasti ob obletnici začetka upora proti Gadafiju, ki je to državo vodil 42 let, niso organizirale nobenih slovesnosti na državni ravni. Kljub temu pa so se po številnih mestih in krajih začele spontane komemoracije ob obletnici začetkov protestov, ki so se končali s smrtjo nekdanjega vodje 20. oktobra lani.

Obletnico so najbolj proslavili v Bengaziju, kjer se je pred letom dni tudi začel upor proti Gadafijevemu režimu. Na tamkajšnjem trgu Tahrir se je ob tradicionalni petkovi molitvi zbralo več sto ljudi, tudi žensk in otrok. "Tu sem zaradi praznovanja svobode. Nova Libija je drugačna od stare. Razlika med obema je kot razlika med nebom in zemljo," je dejal eden od navzočih.

Kosovo ob obletnici le delno priznana država z veliko revščine

Poleg preglavic, ki jih Prištini povzroča 120 tisoč Srbov, živečih na Kosovu, se vlada premierja Hashima Thacija štiri leta po razglasitvi samostojnosti sooča tudi z naraščajočo revščino med kosovskim prebivalstvom. To je sicer eno najrevnejših v Evropi. Povprečna mesečna plača znaša 250 evrov, brezposelnih je 40 odstotkov prebivalstva, okoli 15 odstotkov ljudi pa živi z manj kot evrom na dan.

Poleg tega velik problem predstavlja korupcija. Kot je lani oktobra opozorila Evropska komisija, "ostaja korupcija velika težava, kapacitete za preiskave in stopnja strokovnosti pa so omejene".

"Edini, ki bodo praznovali, bodo vladni uslužbenci, ki so postali najbogatejši ljudje na Kosovu z delom v politiki podnevi in kot poslovneži ponoči," je dejal Albin Kurti, vodja opozicijskega gibanja Samoodločba.

V Libiji še vedno močni privrženci Gadafija

Oblasti so v strahu pred morebitnimi povračilnimi napadi Gadafijevih privržencev poostrile varnost po vsej državi. Predsednik prehodnega sveta Abdul Džalil je v četrtkovem televizijskem nagovoru napovedal zatrtje vseh morebitnih poskusov destabilizacije države.

V Bengaziju so oblasti tako zasegle okoli 80 raket, prijeli pa so tudi skupino ljudi, ki je nosila Gadafijeve portrete, je poročala arabska televizija Al Arabia. Po navedbah prebivalcev Tripolija so policija in nekdanji uporniki medtem ljudem delili letake in jih pozivali, naj ne razmišljajo o morebitnih povračilnih napadih.

Libijsko narodno gibanje, ki povezuje Gadafijeve privržence, je medtem na svoji spletni strani objavilo izjavo, da se razmere v Libiji iz dneva v dan slabšajo. "Mednarodne medije le malo zanimajo grozote, ki so se zgodile. Zunaj Libije se organiziramo kot politično gibanje, ki bi vključilo vse Libijce, ki razumejo grozljivo realnost Libije," so zapisali.

Komentarjev 1
  • privat 09:37 18.februar 2012.

    samo da ni srbskega škorna in čez čas boste šiptarji bogati!! Samo ne krasti državnega premoženja kakor so nas pokradli naši politiki!