Svet
126 ogledov

Zastonj brezžični internet v EU po načelu, kdor prej pride, prej melje

internet Shutterstock
Svet EU in Evropski parlament sta dosegla dogovor o projektu WiFi4EU, s katerim bo Evropska unija sofinancirala brezplačen brezžični dostop do interneta v lokalnih skupnostih. Občine se bodo prijavljale po načelu, kdor prej pride, prej melje.

Vsaj 6.000 do 8.000 točk za dostop do brezplačnega brezžičnega interneta naj bi lokalne skupnosti Evropske unije postavile s pomočjo evropskih sredstev. Kot je navedel predsednik komisije Jean-Claude Juncker, naj bi omenjeni projekt prispeval k viziji, da bodo imele vse evropske vasi in mesta do leta 2020 v okolici glavnih točk javnega življenja zagotovljen brezplačen dostop do interneta. 

Evropska unija bo v prihodnjih dveh letih za gradnjo javnih točk za dostop do brezžičnega interneta v parkih, bolnišnicah in knjižnicah namenila 120 milijonov evrov. A občine se bodo morale za ta sredstva podvizati, saj se bodo sredstva razdeljevala po načelu, kdor prej pride, prej melje. Na to je opozoril tudi vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič na Twitterju: "Pripravite SLO lokalne skupnosti za WiFi projekte - kdor prej pride, prej melje!"

Projekti, ki bodo izbrani v okviru sheme, bodo morali zagotoviti namestitev opreme na območjih, kjer še ni podobnega javnega ali zasebnega brezžičnega omrežja. Evropska unija bo financirala projekte občin v celoti.

Prvi javni razpis za oddajo projektov bodo objavljeni takoj, ko bosta shemo potrdila Evropski parlament in Svet EU - predvidoma še letos. 

Komentarjev 1
  • maresem 06:53 31.maj 2017.

    Žužemberska bo zagotovo med prvimi. Tam nekateri jedo še z leseno žlico in živijo v socializmu.