Svet
91 ogledov

Zastonj mobilno gostovanje v EU? Ne za vse!

otrok na telefonu Profimedias
Evropska komisija je predstavila predlog odprave mobilnega gostovanja Evropejcev v drugih državah. Čeprav je bilo sprva govora o popolni odpravi gostovanja oziroma 'roaminga', se je izkazalo, da bo to vse prej kot to.

Dodatni stroški za klice in sprejemanje klicev v drugih državah Evropske unije bodo sicer izginili, a vse vendarle ni tako rožnato. Evropejci bodo v drugih državah lahko gostovali le 30 dni hkrati in skupaj 90 dni v letu, je zapisano v zakonodajnih načrtih, ki jih je Evropska komisija objavila danes.

Če telekomunikacijska družba sumi, da njihova stranka pravila krši, bo morala potrošnika najprej obvestiti, šele nato ga bo lahko kaznovala s pribitkom. Komisija predlaga omejitev teh pribitkov na štiri cente za minuto, en cent za SMS sporočilo ter 0,85 centa za MB prenesenih podatkov.

Aplikacija na telefonu | Avtor: EPA EPA

"Komisija je mejo spustila prenizko. To ni ukinitev gostovanja!" je za Politico dejal Johannes Kleis iz evropske potrošniške organizacije.  

Evropska komisija se je sicer večkrat hvalila s sporazumom, ki je sprva predvideval, da se bo do junija 2017 popolnoma ukinilo gostovanje širom EU.

Načrt, ki ga je komisija obelodanila danes, bodo zdaj predstavili še vsem državam članicam in regulatorjem telekomunikacijskih družb, šele nato ga bodo potrdili – predvidoma 15. decembra.

Iz teh pravil so sicer izvzeti tisti posamezniki, ki živijo v eni državi, delajo pa v drugi – ki se torej vsak dan vozijo na delo prek meje (denimo posamezniki, ki živijo v Sloveniji, na delo pa se vsak dan vozijo v Avstrijo).  Kdor domače omrežje uporablja vsak dan, stroškov gostovanja ne bo plačeval.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • blayo 01:07 07.september 2016.

    Ne vem kako si ti to predstavljaš... jaz bi tudi recimo štrom plačeval enemu Kuvajtskemu ponudniku, ker je tam skoraj 10x cenejši kot pri nas, koristil bi ga pa v Sloveniji.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:50 06.september 2016.

    Se prav se gre za protekcionizem. Če rominga ne bi bilo bi si operaterji različnih držav konkuriral in bi bil trg enoten. Ampak evropski trg ne sme biti enoten al pa konkurenčen ker potem bodo mobilni operaterji jokcal zarad manjšega dobička.

  • mph 11:22 06.september 2016.

    Če prav razumem, za navadne ljudi, dopustnike, ... bo dejansko zastonj?