Svet
38 ogledov

Zastonj študij na Harvardu od doma

Knjige Sutterstock
Ko je tehnološki institut v Massachusettsu (MIT) v ZDA ponudil svoj prvi brezplačni tečaj, je Ashwith Rego zgrabil priložnost, da bi se česa naučil od nekaterih vodilnih svetovnih raziskovalcev - ne da bi zapustil svoj ​​dom. "Nikoli si nisem predstavljal, da me bo učil profesor z MIT, kaj šele brezplačno," je dejal 24-letni inženir.

Od Harvarda do Stanforda. Vse več je elitnih univerz, ki odpirajo digitalna vrata množicam. Svoje najbolj priljubljene predmete ponujajo brezplačno in kdorkoli z internetno povezavo se lahko uči od svetovno znanih učenjakov in znanstvenikov.

Ta način bi lahko preoblikoval visoko šolstvo v časih, ko se šole in univerze soočajo z vedno manjšimi proračuni, naraščajočimi stroški, protesti zoper vse višje šolnine in študentskimi dolgovi, piše finance.yahoo.com.

Spodbujanje tehnoloških inovacij in gospodarske rasti

Zagovorniki pravijo, da lahko takšni spletni tečaji znižajo stroške poučevanja, izboljšajo učenje prek spleta in občutno povečajo dostop do visokošolskega izobraževanja, kar lahko spodbudi tehnološke inovacije in gospodarsko rast. "Tukaj je potencial, ki bi koristil več stotisočim študentov na način, kot je to danes preprosto nemogoče," pravi Molly Corbett Broad, predsednica Ameriškega sveta za izobraževanje.

Prejšnji mesec je več večjih raziskovalnih univerz napovedalo, da bodo začele ponujati tečaje na spletni platformi Coursera, in se tako pridružile Stanfordu, Princetonu in univerzam v Pennsylvanii in Virginii.

Kalifornijski Berkeley je napovedal svoje spletne tečaje prek edX, konkurenčnega spletnega portala, h kateremu sta 60 milijonov dolarje (skoraj 50 milijono evrov) prispevala Harvard in MIT.

Za zdaj brez kreditnih točk

Za zdaj študenti ne morejo pridobivati kreditnih točk, vendar to ni zmanjšalo obsega povpraševanje.

Na edX pravijo, da se je 154 tisoč študentov iz več kot 160 držav prijavilo na prvi spletni tečaj MIT o vezjih in elektroniki. Le kakih 7100 jih je opravilio tečaj, kar je še vedno veliko več, kot bi jih lahko spravili v predavalnico. Več kot 120 univerz je izrazilo interes za vstop v konzorcij, pravi predsednik edX Anant Agarwal, ki vodi MIT-jev laboratorij za računalniško znanost in umetno inteligenco.

Pa vendar ...

Številna vprašanja ostajajo odprta: so tečaji dovolj zahtevni, da upravičijo pridobitev kreditnih točk, kako preprečiti goljufanje, lahko šole še naprej zaračunavajo tisoče dolarjev za to, kar lahko dobijo brezplačno na spletu?

Nekateri pravijo, da takšni spletni tečaji ne morejo nadomestiti akademske skupnosti in učnih izkušenj v tradicionalnem izobraževanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.