Svet
4 ogledov

Zatiranju ni videti konca

Objavljen je bil amaterski videoposnetek, iz katerega je razvidno, da poskušajo Žurnal24 main
„Odidi, odidi. Ljudje želijo konec režima.“ Takšni vzkliki so odmevali na pogrebu sirijskih civilistov.

Na tisoče Sirijcev je danes na pogrebu ubitih protestnikov v mestu Nava predsednika Bašar Al Asada pozivalo, naj že odide. „Naj dolgo živi Sirija. Dol z Bašarjem,“ so vzklikali.

Protestniki so se zbrali na pogrebnih slovesnostih v petek ubitih protestnikov – na najbolj krvavi dan štiritedenskih nemirov je pod streli varnostnih sil umrlo okoli 100 ljudi po vsej Siriji.

Zatiranje nasprotnikov režima
Po besedah vodje Nacionalne organizacije za človekove pravice v Siriji Amarja Kurabija se nadaljuje zatiranje nasprotnikov režima. Vrstijo se aretacije, ki jih izvajajo varnostne sile, potekale v prestolnici Damask in okolici, pa tudi v mestu Homs, ki velja za središče demonstracij proti režimu predsednika Baširja al Asada.

"Ti ljudje niso bili aretirani na zakonit način. Bili so ugrabljeni," je zatrdil Kurabi, ki je prepričan, da varnostni agenti v civilu niso imeli uradnega naloga za prijetje.

Do zdaj je v protestih v Siriji po podatkih človekoljubnih organizacij umrlo 340 ljudi. Ljudje vztrajajo na ulicah in zahtevajo politično svobodo, konec korupcije in konec 41-letne vladavine Asada. Ta je sicer po skoraj pol stoletja odpravil izredne razmere in dovolil demonstracije. Vendar so protestniki po petkovih pobojih prepričani, da vse to ostajajo le obljube na papirju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.