Svet
8272 ogledov

Zato je Slovenija v slabšem položaju kot druge države

covid-19 Epa
Infektolog Andrej Trampuž o tem, zakaj se je Slovenija v drugem valu znašla v nezavidljivem položaju.

"Po eni strani je situacija resna, a po drugi strani je optimistična, saj še nismo bili tako blizu konca pandemije. Za vsakega bi bila tragedija, če bi se zdaj okužil in umrl, ko vidimo konec. To je nekaj, čemur se lahko izognemo," je za Večernji list dejal slovenski infektolog Andrej Trampuž, vodja infekcijskega oddelka v nemški bolnišnici Charité v Berlinu.  

V intervjuju je spregovoril tudi o tem, da je Nemčija s strožjimi ukrepi zamudila. "Slovenija, Avstrija in Hrvaška so v še slabšem položaju, saj so čakale. Težava je v tem, da politike pri sprejemanju odločitev vodi politika in ne zdravstvo," je dejal. 

Slovenija in Hrvaška sta bili po njegovem mnenju v prvem valu zelo uspešni v boju z virusom, ker sta se hitro odzvali, poleg tega pa je v ti dve državi virus iz Italije prišel kasneje kot na primer v Avstrijo in Švico. Dober odziv na prvi val je po njegovem mnenju delno kriv za težave v drugem valu, saj so mnogi mislili, da ni tako resno. "In potem niso bili pripravljeni na drugi val, ki je vedno bolj nevaren. Tako je bilo tudi s špansko gripo in drugimi pandemijami. Virus se v prvem valu razširi povsod, ko pride zima in se ljudje zaprejo, se začne virus širiti od povsod. To se je zgodilo v teh dveh državah. Izgubljenega je bilo veliko časa, ki bi ga lahko porabili za pripravo," je ocenil Trampuž. 

Trampuž poudarja, da je 90 odstotkov okužb posledica stikov z asimptomatskimi okuženimi, zato je "edini način, preden dobimo cepivo, zmanjšanje stikov". Sproščanje ukrepov po njegovem mnenju ni smiselno, saj je "bolje zdaj narediti vse, da se lažje dočaka cepivo, ukrepi pa se sproščajo po tem, ko bo na voljo cepivo. Kar sedaj počnemo, je reševanje življenj. Gospodarstvo lahko obnovimo, mrtvih ne moremo".

Na vprašanje, ali je mogoče, da tudi po cepljenju pride do tretjega vala, je odgovoril nikalno. "Še nikoli v zgodovini nismo tako hitro dobili cepiva. Najverjetneje ne bo prišlo do tretjega vala. Če se bo s cepljenjem začelo že januarja, mislim, da bomo tudi drugi val hitro ustavili. Srečo imamo tudi, da koronavirus ne mutira tako kot gripa, kjer imamo vsako leto drugačne seve," je dodal. Ker se koronavirus ne spreminja, meni, da bo prvo cepivo uspešno ščitilo več mesecev, morda celo več let. V letu dni, kar se virus širi po planetu, se je okužilo okoli deset odstotkov ljudi, kar po Trampuževih besedah pomeni, »da ne bomo nikoli dosegli čredne imunosti. Morda čez nekaj let, ampak takrat bi imeli milijardo mrtvih«.  

V pogovoru je ocenil, da bi v Evropi lahko preprečili pandemijo, če bi od januarja naprej vsi nosili maske, a je to nemogoče, ker to enostavno ni del naše kulture. Prav zato so po njegovem mnenju v Aziji, kjer je nošenje mask nekaj običajnega, bolj uspešni pri spopadanju s pandemijo. S prstom je pokazal tudi na Svetovno zdravstveno organizacijo, ki je dolgo časa dajala nasprotujoča si mnenja glede učinkovitosti nošenja mask, čeprav je bilo že ob izbruhu virusov SARS in MERS jasno, da maske učinkujejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Naklonsky 08:45 03.december 2020.

    Bedarija. Gre samo za nespoštovanje ukrepov!

  • Avatar Leon
    Leon 06:49 01.december 2020.

    Vsi vse vedo in nič ne ukrenejo . Usodni so bili avgust in september ....tako do priznali naši strokovnjaki ....torej dopustovanje in brezbrižnost so bili planirani za reševanje turistične sezone.

  • NeAnonimni 06:45 01.december 2020.

    A je povedal, da korona virus ne mutira? On je strokovnjak? Kaj pa 17M kun?