Svet
440 ogledov

Zato slišite kapljanje vode

kapljica vode Profimedia
Znanstveniki končno ugotovili, kaj povzroča značilen zvok kapljanja vode

Znanstveniki so končno ugotovili, kaj povzroča značilen zvok, ki nastane pri kapljanju vode, našli pa so tudi preprosto rešitev, kako ga preprečiti. Ideja za raziskavo se je sicer avtorju porodila, ko zaradi kapljanja vode celo noč ni mogel spati.

"Ko sem celo noč bedel zaradi kapljanja vode iz puščajoče strehe v vedro, sem začel razmišljati o tem. Naslednji dan sem o tem razpravljal s prijateljem, pri katerem sem prespal, in drugim akademikom, ki je bil tam, vendar nihče ni imel odgovora, kaj povzroča ta zvok," je povedal Anurag Agarwal z univerze v Cambridgeu.

Mehanika padca vodne kaplje je sicer znana že dolgo. Ko kaplja zadene površino, naredi vboklino, nakar se voda zaradi površinske napetosti hitro odbije nazaj, pri čemer pa tik pod vboklino nastane majhen zračni mehurček.

S pomočjo visokohitrostnih kamer ter posebnih mikrofonov in hidrofonov jim je zdaj uspelo ugotoviti, da ta značilen zvok kapljanja vode povzroči prav mehurček. Ta povzroči nihanje vodne površine pod vboklino, pri čemer pa nastane ta zvok.

To odkritje jih je privedlo tudi do rešitve, kako ga preprečiti. Zadostovalo bi že malo mila in nadležnega zvoka ne bi bilo več, poroča portal phys.org.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.