Svet
8 ogledov

Zaupnica za varčevalne ukrepe

George Papandreou Reuters
Če bo premier Papandreu prestal zaupnico, bo to prvi korak države pred prejemom novega, 12 milijard težkega paketa evropske pomoči.

Zaupnica vladi premierja Georgea Papandreua predstavlja prvo grško preizkušnjo pred prejetjem evropske pomoči. Če jo bo dobila, jo namreč čaka iskanje podpore v parlamentu za sprejetje novega, večmilijardnega svežnja varčevalnih ukrepov.

Slednji je za Grčijo v tem trenutku zelo pomemben, saj se država še ni izognila bankrotu. Evropska unija ji je obljubila nov, 12 milijard evrov težek paket pomoči, a želi, da Atene najprej do konca junija sprejmejo varčevalne ukrepe in privatizacijski načrt v višini 78 milijard evrov.

Papandreu je minuli petek zamenjal dosedanjega finančnega ministra Georgea Papakonstantinuja in na njegovo mesto imenoval Evangelosa Venizelosa. Za preoblikovanje se je odločil po tem, ko so opozicijski konservativci zavrnili ponudbo za oblikovanje velike koalicije, s katero si je želel zagotoviti podporo opozicije pri sprejemanju reformnih ukrepov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.