Svet
56 ogledov

Zavajajoča nutellina deklaracija

Italijane je vznemirila novica, da bo namaz Nutella poslej prepovedan. (Foto: EP Žurnal24 main
Čokoladni namaz nutella je resda lahko zelo okusen, a ne tako zdrav, kot bi lahko na hitro razbrali iz deklaracije. Sodišče v Frankfurtu je namreč podjetju Ferrero, ki izdeluje omenjene namaze, naložilo, naj popravi podatke o vitaminski in kalorični vrednosti, saj so ti zavajajoči.

Sodišče je tako ugodilo organizacijam za pravice potrošnikov, ki so trdile, da podjetje Ferrero zavaja potrošnike s tem, ko je na deklaraciji količino maščob in ogljikovih hidratov izračunalo na osnovi 15-gramske porcije.

Količino mineralov in vitaminov, ki so na embalaži označeni z drugačno barvo in so s tem bolj vpadljivi, pa je izračunalo na podlagi 100-gramske porcije, poroča Die Welt. Odstotki vsebnosti vitaminov in mineralov (med 30 in 78 odstotkov) so tako precej višji kot pa pri maščobah (sedem odstotkov) in ogljikovih hidratih (tri odstotke).

To pomeni, da mora potrošnik pojesti četrt kozarca omenjenega namaza, in ne samo 15 gramov, da bi zaužil količino vitaminov, ki je označena na deklaraciji.

Sodišče: Kupec nima časa preračunavati

Kot je še odločilo sodišče, kupec med običajnim nakupovanjem v trgovini nima časa izračunavati vseh zapisanih postavk in lahko na hitro sklepa, da izdelek vsebuje malo maščob in sladkorja ter visoko količino vitaminov in mineralov.

Frankfurtska podružnica podjetja Ferrero je sporočila, da se bo na odločitev sodišča pritožila. Prepričani so, da je vrednostna tabela izdelka transparentna in lahko razumljiva in da v celoti zadošča zakonskim določilom. A kljub temu so se odločili, da bodo do konca leta deklaracijo spremenili tako, da bodo vse sestavine preračunane na enotno porcijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.