Svet
5 ogledov

Zavlačujejo s proizvodnjo cepiva

Virus influence H1N1 Žurnal24 main
Strokovnjaki svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi naraslega števila okuženih z novo gripo želijo čimprej začeti proizvajati cepivo. Ključno vprašanje je, koliko cepiva naj proizvedejo.

Strokovnjaki svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so se sestali, da bi razpravljali o proizvodnji cepiva proti virusu nove gripe. Število primerov obolelih za novo gripo je preseglo 6600, zato so farmacevstka podjetja pripravljena začeti proizvajati cepivo. Ključna vprašanja so samo, koliko cepiva naj proizvedejo, kako ga bodo predpisovali in kdo naj ga dobi.

Margaret Chan, generalna direktorica WHO, naj bi prihodnji teden pojasnila načrt proizvodnje farmacevstkim podjetjem in skupščini WHO. Chanova je poudarila, da so predstavniki farmacevtskih podjetij in neodvisni strokovnjaki razpravljali tudi o vprašanju, kdaj naj bi oboleli prenehal jemati zdravilo proti navadni gripi (tamiflu) in začel jemati novega zdravila, ki deluje proti novi gripi. A kot je pojasnil namestnik direktorice Svetovne zdravstvene organizacije Keiji Fukuda, so to kompleksna vprašanja, zato niso sprejeli nobenih konkretnih odločitev.

 

Prvi primer tudi v Maleziji

Prvič so prašičjo gripo potrdili tudi v Maleziji. Bolezen so odkrili pri 21-letnem študentu, ki se je pred kratkim vrnil iz ZDA. Mediji, ki so na spletni strani navedli informacijo, so citirali malezijskega ministra za zdravje Ismaila Mericana. Do četrtka je 33 držav poročalo o 6600 primerih okužbe z novo gripo in vsaj 70 primerih smrtnih žrtev.

Fukuda je še pojasnil, da že sama sezonska gripa zahteva sto tisoč življenj na leto, zato je pomembno premisliti, ali bi prenehali proizvajati cepivo za sezonsko gripo. Večina farmacevtskih podjetij namreč lahko izdeluje le eno zdravilo naenkrat. Proizvodnja traja nekaj mesecev in nemogoče je proizvodnjo zaustaviti, potem ko je že enkrat v teku.

David Fedson, strokovnjak za cepiva in nekdanji profesor na Univerzi v Virginiji, je pojasnil: "Če ne bomo vlagali cepiva proti influenci H1N1, se bo gripa zagotovo spet pojavila. Gripa lahko preraste v katastrofalno obliko in mi ne bi bili pripravljeni." Strokovnjaki še vedno ne vedo, kako usodna je nova gripa, niti tega, ali bodo potrebovali več cepiva proti navadni gripi ali novi gripi. Organizacija WHO ocenjuje, da bi na leto lahko proizvedli približno dve milijardi odmerkov cepiva, vendar bi bile prve enote na voljo šele od štiri do šest mesecev po začetku proizvodnje.

V New Yorku zapirajo šole
Medtem so newyorške oblasti v četrtek sporočile, da bodo danes zaradi izbruha nove gripe zaprle tri šole. Ukrep naj bi na šolah, kjer je približno 4500 učencev, trajal približno en teden, zanj pa so se odločili zaradi "nenavadno visoke stopnje primerov bolezni, podobnih gripi". Župan New Yorka Michael Bloomberg pojasnil, da je moral eden od zaposlenih na eni izmed šol v bolnišnico, njegovo zdravstveno stanje pa naj bi bilo zelo resno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.