Svet
11 ogledov

Zavladal bo kukuriku

Kukuriku koalicija Reuters
Na Hrvaškem je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah premočno zmagala levosredinska koalicija kukuriku.

Po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnic bodo imele stranke SDP, HNS, IDS in HSU 80 poslancev v 151-članskem hrvaškem parlamentu. Boleč poraz je tako doživela HDZ, ki bo s partnerji imela 47 poslancev, vse ostale stranke in neodvisne liste pa 16 poslancev.

Koalicija kukuriku je dobila večino v osmih volilnih enotah, HDZ pa v treh, vključno z volilno enoto za hrvaške državljane v diaspori. Levosredinska koalicija je zmagala v več kot 20 večjih hrvaških mestih, medtem ko je HDZ dobila večino glasov le v Gospiću.

Slabo prenaša poraz

HDZ, ki jo vodi dosedanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, je doživela najhujši poraz v svoji zgodovini. Kosorjeva poraza ni dobro prenesla – zmagovalcu ni niti čestitala. "Imamo dober rezultat, niso nas uspeli ponižati," pa je dejala po tem, ko so bili znani rezultati.

Vodja kukuriku koalicije Zoran Milanović je svojim volivcem dejal, da jih ne bodo razočarali: "Štiri stranke in ena vizija. Hvala, da ste nam dali priložnost."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.