Svet
30 ogledov

Zavrnjena je rodila pred kliniko

Tožilstvo trdi, da so bili novorojenčki živorojeni in nato ubiti s škarjami.  (F Žurnal24 main
Fotografija ženske, ki je rodila pred prostori zdravstvene klinike, potem ko jo je osebje klinike odslovilo, je dvignila veliko prahu.

Noseča Irma Lopez in njen mož, pripadnika enega od avtohtonih mehiških plemen, sta po uri hoda prispela na zdravstveno kliniko, ker so se začeli popadki. Pričakovala sta, da ju bodo sprejeli in da se bo vse odvijalo po ustaljenem postopku. A temu ni bilo tako.

Medicinska sestra jo je odslovila, ker je bila le osem mesecev noseča in "še ne pripravljena" na porod. A le uro in pol kasneje ji je odtekla voda in na zelenici pred stavbo klinike je rodila sina, medtem ko je njen mož prosil medicinsko sestro za pomoč. "Nisem želela roditi tako. Bilo je grdo in zelo je bolelo," je dejala 29-letnica, ki je povila svojega tretjega otroka.

Fotografija rojevanja, na kateri dojenček leži na tleh in popkovina še ni bila prerezana, je bila objavljena v več časnikih in na spletnih straneh. Posnel jo je očividec, ki je prisostvoval dogodku.

Po porodu so žensko le sprejeli na kliniko, a jo še isti dan odpustili in ji dali recepte in izdelke, za katere so ji izstavili račun.

"Poimenovala sem ga Salvador," je dejala, saj to ime pomeni rešitelj. "Res je rešil sam sebe."

Začeli preiskavo

Oblasti so suspendirale direktorja klinike Adriana Cruza in začele preiskavo dogodka. Gre namreč za še en primer diskriminacije zoper avtohtone prebivalce Mehike in kaže na pomanjkljivosti zdravstvenega sistema.

"Fotografija prikazuje širši strukturni problem, ki se pojavlja znotraj avtohotnih skupnosti. Ženske ne dobijo primerne oskrbe. Ne nudijio jim kakovostnih zdravstvenih storitev, niti človeške obravnave," poudarja Mayra Morales, predstavnica Oaxaca v državni Mreži za spolne in reproduktivne pravice.

Komentarjev 2
  • Pepe007 07:41 11.oktober 2013.

    Nič ni ponorel. Vseeno je čedalje glede pravic. Le pred leti o takem zatiranju ni zvedel noben preko oceana.

  • dragec 18:38 10.oktober 2013.

    Res, svet je ponorel!!!!!