Svet
20 ogledov

Zažgali več budističnih templjev

zažgan tempelj Reuters
Več tisoč jeznih bangladeških muslimanov je blizu meje z Mjanmarom zažgalo najmanj deset budističnih templjev in 40 domov.

Nasilje je izbruhnilo v soboto zvečer in se je nadaljevalo vse do danes, so sporočili iz bangladeške policije in dodali, da so razmere pod nadzorom, potem ko so na območje poslali dodatne varnostne sile in je vlada v problematičnih okrožjih prepovedala javna zborovanja.

V nasilju je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, začelo pa se je potem, ko se je na Facebooku pojavila fotografija gorečega izvoda Korana. Protestniki so za fotografijo okrivili lokalnega budističnega dečka, vendar za zdaj še ni jasno, če je ta dejansko objavil fotografijo.

Po poročanju bangladeškega časnika Daily Star je deček dejal, da je bila fotografija pomotoma povezana z njegovim profilom. Po izbruhu nasilja so Facebook račun zaprli, policija pa je dečka in njegovo mamo pospremila na varno. Budisti sicer predstavljajo manj kot odstotek prebivalstva v prevladujoče muslimanskemu Bangladešu.

Nasilje v Bangladešu sledi demonstracijam muslimanov po svetu, ki jih je ta mesec sprožil amaterski film Nedolžnost muslimanov. Film preroka Mohameda prikazuje kot prevaranta, ženskarja in pedofila. V teh protestih je umrlo več kot 20 ljudi.

Komentarjev 2
  • mia 18:33 30.september 2012.

    pa kaj je s tabo. vsak ima pravico verovati v kar želi ali pa tudi ne. to je svoboda

  • Manu 15:19 30.september 2012.

    Edino pravilno, samo eden Bog obstaja in njemu se poklanja, ne pa kipom in podobnim stvarem.