Svet
4319 ogledov

Zaznali skrivnostne signale iz vesolja

Vesolje Epa
Astronomi so zaznali skrivnostne radijske signale, ki prihajajo iz oddaljene galaksije.

Med 13 t. i. hitrimi radijskimi valovi, t. i. FBR (fast radio burst), ki jih je zaznal kanadski teleskop CHIME, je najbolj nenavaden ponavljajoči signal, ki naj bi prihajal iz istega vira, oddaljenega približno 1,5 milijarde svetlobnih let. 

Radijske signale iz globokega vesolja so doslej zaznali že več desetkrat, a običajno gre za enkratne dogodke. Takšen dogodek, ko signal prihaja iz istega vira, je bil do sedaj zabeležen le enkrat.

"Do sedaj je obstajal samo en znani ponavljajoči FRB. Vedoč, da obstaja še eden, govori o tem, da jih je lahko zunaj še več," je za BBC povedala Ingrid Stairs, astrofizičarka iz Univerze Britanska Kolumbija. "Na podlagi več ponovitev in več razpoložljivih virov, bomo lahko razumeli te kozmične uganke - od kod prihajajo in kaj jih povzroča."

Skrivnostni signali so prebudili razpravo o tem, ali smo v vesolju res sami. Obstaja več teorij o tem, kaj jih povzroča, med njimi je teorija o nevtronski zvezdi z zelo močnim magnetnim poljem, teorija o dveh nevtronskih zvezdah, ki sta se združili, in nenazadnje teorija, ki jo sicer zagovarja manjšinski del opazovalcev, o domnevni vesoljski ladji. 

Observatorij CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment), se nahaja v dolini Okanagen v Kanadi in ga sestavljajo štiri stometrske antene, ki vsak dan preskenirajo celotno severno nebo. Teleskop je začel delovati šele lansko leto.

O odkritju pišejo v reviji Nature.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • matermila 09:03 13.januar 2019.

    To Čak Noris sporoča,da je prispel.