Svet
6 ogledov

Žbogar na Kosovu z dvema funkcijama

Samuel Žbogar Žurnal24 main
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je bil danes v Bruslju imenovan za posebnega predstavnika EU na Kosovu za obdobje od 1. februarja letos do 30. junija 2013 z možnostjo podaljšanja.

Odločitev je sprejel Svet EU in s tem je postopek imenovanja končan. Že decembra je Catherine Ashton, visoka zunanjepolitična predstavnica unije, Samuela Žbogarja imenovala za vodjo urada EU na Kosovu s štiriletnim mandatom. Žbogar bo tako na Kosovu nosil dva klobuka, kar naj bi bistveno okrepilo tamkajšnjo prisotnost EU.

Ashtonova je ob imenovanju poudarila, da se veseli tesnega sodelovanja z Žbogarjem, ki je "s temeljitim poznavanjem regije in širokimi diplomatskimi izkušnjami odlična izbira za to ključno vlogo". Imenovanje Žbogarja na ta dvoklobučniški položaj je po njenih besedah "jasno znamenje tega, kako pomembna je evropska prihodnost regije za EU".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.