Svet
25 ogledov

Zbolijo zaradi alergije na spermo

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Skrivnosten sindrom, zaradi katerega so moški po orgazmu dobili gripi podobne simptome, naj bi povzročala alergija na spermo, so odkrili nizozemski znanstveniki.

Prvi primer moškega s tako imenovanim poorgazmičnim sindromom SOIP je bil zabeležen leta 2002. Bolnik je le nekaj minut po orgazmu dobil gripi podobne simptome, kot so vročina, boleča očesa, močna utrujenost in zamašen nos. Pri nekaterih primerih pa so simptomi lahko trajali tudi še en teden.

Znanstvenik iz univerze v nizozemskem Ultrechtu Marcel Waldinger je objavil dve študiji v zborniku o seksualni medicini. V njih domneva, da so moški s simptomom SOIP alergični na svojo spermo in da se lahko pozdravijo s hipersenzitivno terapijo.

"Rezultati so velik dosežek pri raziskovanju tega sindroma," je v telefonskem intervjuju dejal Waldinger. Po njegovem mnenju tako izsledki raziskave "nasprotujejo ideji, da gre za psihološke vzroke", in kažejo, da gre za alergijsko reakcijo na spermo.

Čeprav je bil omenjeni sindrom v zdravstvenih zbornikih objavljen že leta 2002, veliko zdravnikov o njem ve zelo malo. Poleg tega pa je moške tudi sram in si ne upajo k zdravniku. Waldinger ob tem še pravi, da gre za razmeroma redek pojav.

Zboleli po ejakulaciji
V študiji je sodelovalo 45 odraslih Nizozemcev, ki so bili alergični na spermo. "Niso zboleli, ko so masturbirali brez ejakulacije, ampak takoj, ko je sperma prišla iz testisov, včasih celo v nekaj minutah," je dejal Waldinger.

33 moških se je odločilo, da bodo opravili alergijsko testiranje. 29 oziroma 88 odstotkov pacientov je na koži dobilo izpuščaj, kar kaže na avtoimunski odziv oziroma alergijsko reakcijo.

Uspešna hipersenzitivna terapija
V drugi študiji v istem zborniku pa se je Waldingerjeva ekipa odločila, da bosta dva od prostovoljcev opravila hipersenzitivno terapijo – eno izmed najbolj znanih tehnik za zdravljenje alergij.

Gre za večletno zdravljenje, ko zdravniki pacientu postopoma povečujejo količino alergena. V tem primeru je študija pokazala, da sta bila moška po enem in treh letih na spermo vedno manj alergična.

"Gre za zelo počasen proces. Terapija se uporablja za vse vrste alergij in včasih lahko traja več kot pet let," je dejal Waldinger. V luči prvih rezultatov je zato njegova ekipa začela paciente s sindromom SOIP zdraviti prav s pomočjo omenjene terapije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.