Svet
8 ogledov

Zbrali slabi dve milijardi evrov

Poplave v BiH EPA
Na donatorski konferenci za pomoč Bosni in Hercegovini in Srbiji v Bruslju zbrali 1,846 milijarde evrov.

Od tega 809 milijonov evrov za BiH, 995 milijonov evrov za Srbijo in 41,4 milijona evrov za regionalno pomoč. Zbrali so več denarja, kot so pričakovali. 

"To je nad pričakovanji in v imenu Slovenije sem zelo vesel, da je bila Slovenija pobudnica in da smo uspeli zbrati tako veliko denarja," je poudaril obrambni minister Roman Jakič, ki opravlja tekoče posle.

Več kot milijon prizadetih 

Konference se je  udeležilo več kot 400 predstavnikov iz 62 držav, mednarodnih finančnih institucij in organizacij, nevladnih organizacij in podjetij. 

V BiH bodo pomoč namenili za  zagotovitev sredstev za obnovo hiš, šol, rudnikov, tovarn in infrastrukture, saj se sicer otroci jeseni ne bodo mogli vrniti v šole, ljudje pa pred zimo na svoje domove, so pojasnili organizatorji konference. V Srbiji pa bo poudarek na obnovi energetske infrastrukture, saj so poplave močno prizadele največji rudnik premoga Kolubara, ki Srbiji zagotavlja polovico električne energije, a sedaj ta rudnik deluje le s četrtino svojih zmogljivosti.

Majske poplave so v obeh državah prizadele več kot milijon ljudi. Tisoči so morali zapustiti domove, uničene so hiše, šole, bolnišnice in poslovne stavbe. Največja gospodarska škoda je na nepremičninah ter v kmetijstvu, transportu in energetiki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.