Svet
15 ogledov

ZDA bi Hrvaško čimprej v EU

Žurnal24 main
Za težko delo v približevanju EU, ki ga je opravila Hrvaška, bi jo bilo potrebno nagraditi z vstopom v EU v prvi polovici leta, sporoča Washington.

"V primeru, da bi katera koli članica EU poskušala otežiti ratifikacijo pristopnega sporazuma hrvaške z EU, se bo Washinghton vmešal, kakor je to že storil, ko je zlomil slovensko blokado hrvaških pristopnih pogovorov," je bil po poročanju hrvaškega Večernjega lista v pogovoru z bruselskimi dopisniki jasen Thomas M. Countrymann, ki v ameriškem State Departmentu vodi oddelek za južno in srednjo Evropo. Njegova naloga je po poročanju časnika seznanjati uradnike v Bruslju s stališči ZDA glede pristopnega procesa držav jugovzhodne Evrope.

Na vprašanje novinarja Večernjega lista, ali namerava ZDA svoje zaveznice v EU, ki bi morda lahko zaprosile za odložitev hrvaškega vstopa v EU - kot so Nizozemska, Slovenija in Velika Britanija - prepričati, naj tega ne storijo, je Countrymann odgovoril, da ima Hrvaška "nesporno podporo ZDA".

"Odločile se bodo države članice EU, vendar pogosto podamo svoje mnenje o odločitvah, ki bi jih morala EU sprejeti," je poudaril. "V tem primeru smo jasno povedali, da se veselimo nagrade, ki jo bo Hrvaška morala dobiti za težko delo, ki ga je opravila, in prepričani smo, da se to lahko zgodi že v prvi polovici tega leta," je dodal. "Nisem opazil, da bi katera od držav članic javno izrazila nasprotovanje. Nismo še na tej točki, ker je do konca še veliko dela, a naša pozornost in podpora je nesporna."

Napredek Hrvaške v zadnjih šestih ali sedmih letih, odkar poteka približevanje uniji, je Countrymann opisal kot "najboljši primer pozitivnih učinkov privlačnosti EU", ki se je pokazala kot "močna sila družbenega in gospodarskega napredka".

Ameriški diplomatski vir v Bruslju je po poročanju Večernjega lista sestanek ministrov za zunanje zadeve Gorana Jandrokovića in ameriške državne sekretarke Hilary Clinton minuli teden opisal kot "neverjetno dober". "To je pravo praznovanje ljubezni. O Hrvaški ni bilo rečene ene slabe besede," je dejal po poročanju časnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.