Svet
13 ogledov

ZDA bodo zmanjševale zaloge jedrskega orožja

Barack obama Youtube
Ameriški predsednik Barack Obama je danes v Seulu napovedal, da bodo ZDA dodatno zmanjšale svoje zaloge jedrskega orožja.

V govoru je Barack Obama pred začetkom vrha o jedrski varnosti je poudaril, da je bil v zadnjih dveh letih narejen velik napredek pri uničevanju in varovanju materiala, ki ga je možno uporabiti za izdelavo jedrskega orožja.

"Toda nimamo nobenih iluzij. Vemo, da je jedrski material, ki ga je dovolj za veliko orožja, še vedno skladiščen brez ustreznega varovanja," je dejal Obama. "Vemo, da se ga teroristi in kriminalne skupine še vedno poskušajo polastiti, enako tudi radioaktivnega materiala za umazano bombo. Nevarnost jedrskega terorizma ostaja ena največjih nevarnosti globalni varnosti," je poudaril.

Napovedal nove ukrepe

Predstavnike 53 držav, ki se udeležujejo dvodnevnega vrha v Seulu, je pozval, naj vztrajajo glede tega vprašanja, hkrati pa je napovedal nove ukrepe ZDA – med drugim prizadevanja z Rusijo za zmanjšanje zalog jedrskega orožja.

Kot je dejal, imajo ZDA s 1.500 nameščenimi jedrskimi bombami in pet tisoč jedrskimi konicami več jedrskega orožja, kot ga potrebujejo.

Severne Koreje ne bo nagradili

Obama je Severno Korejo znova pozval, naj se odreče svojim jedrskim ambicijam, pri čemer je opozoril, da nepremišljeno in provokativno obnašanje oblasti v Pjongjangu ne bo nagrajeno. "Zdaj vam bi bilo lahko že jasno, da vam izzivanje in prizadevanje za jedrsko orožje nista prinesla varnosti, ki jo iščete, temveč sta jo oslabila," je poudaril.

Severna Koreja je kljub njegovemu pozivu že premaknila raketo dolgega dosega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.