Svet
4911 ogledov

V ZDA vre, supremacist zapeljal v množico

Charlottesville Youtube
Na eksplozivnem zborovanju supremacisov v ameriškem mestu Charlottesville avto zapeljal v množico nasprotnikov. Razglašene izredne razmere, k umiritvi poziva celo prva dama.

Ameriški desničarski supremacisti so v zvezni državi Virginija organizirali zborovanje, na katerem so protestirali proti nameri, da bi iz mesta odstranili spomenik generalu Robertu Leeju, ki je vodil prosuženjski jug v ameriški državljanski vojni pred več kot 150 leti. V petek zvečer so supremacisti že korakali skozi mesto s prižganimi baklami in konfederacijskimi zastavami, kar je zelo spominjalo na rituale zloglasnega Ku Klux Klana. 

Že vnaprej pa so bili za danes napovedani tudi protesti nasprotnikov, zato so oblasti uvedle izredne razmere in pozvale k vzdržnosti od nasilja. Med zborovanjem enih in drugih pa je kljub navzočnosti policije prišlo do stika skupin in vnelo se je nasilje, na katerega so bili eni in drugi z rekviziti dobro pripravljeni. 

Policija dovolila nasilje?

Letele so steklenice, granitne kocke in drug predmeti. Policija je demonstrante skušala ločiti in nanje celo odvrgla solzivec ter prijela več ljudi, čeprav je BBC-jev novinar poročal, da se je vsaj sprva držala zelo ob strani in ni niti skušala ločiti obeh skupin. V nekem trenutku pa je v skupino nasprotnikov desničarjev zapeljal avtomobil ter jih več hudo poškodoval.

Prva poročila pravijo, da naj bi bilo poškodovanih celo 20 ljudi, policija pa da sploh ni posredovala, ko je avto znamke dodge charger zapeljal v množico s hitrostjo okoli 60 km/h, ter ob tem od zadaj zadel druge avtomobile in ljudi, ki so bili poleg. Med kričanjem ranjenih in psovkami prič je avto kljub uničenemu prednjemu delu nato sunkovito zapeljal vzvratno, podrl še več ljudi in očitno vsaj na začetku uspel pobegniti. Policija glede incidenta še molči. Župan mesta Mike Signer je kasneje prek Twitterja sporočil, da je en človek v napadu z avtomobilom umrl. 

S pozivoma k enotnosti in koncu nasilja sta se na Twitterju oglasila tako ameriški predsednik Donald Trump kot njegova žena Melania Trump.

Charlottesville sicer velja za dokaj liberalno mesto, 86 odstotkov njenih prebivalcev je na lanskih volitvah glasovalo za Hillary Clinton in ne Trumpa. V zadnjem času pa je mesto postalo tarča skrajnih desničarjev iz vseh ZDA, potem ko se je mestni svet odločil odstraniti kip spornega generala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • 0207805540b61798f1bc79defd45c4f63df62fb1 06:29 13.avgust 2017.

    Naj prepovejo še demokratsko stranko potem. Demokrati so bili konec koncev za ohranitev suženjstva in proti ženski volilni pravici. Oboje je bilo "rešeno" po zaslugi republikancev.

  • Žurnalček 04:38 13.avgust 2017.

    Lee je bil južnjaški general in ni prav , da imajo ljudje nazadnjaštva in zagovarjanja neenakosti spomenike !

  • jakec1575 23:05 12.avgust 2017.

    Pri taksnih dogodkih sem ponosen na slovenski narod, da kljub razlikam, bolecini, strupenih forumasih zmore sprejeti bolecino medvojnih in povojnih pobojev in razdelitve naroda. S tolerantnim odnosom in neagresijo smo blizje k narodovi pomiritvi. Hkrati pa nas ocitno americani vec ...prikaži več ne morejo uciti o tem, da zivimo v preteklosti. ocitno tudi pri njih nekateri se vedno zivijo 150 let v preteklosti.