Svet
12 ogledov

ZDA: Določiti je treba datum

27102007_reuters_benazir_buto_pakistan_t Žurnal24 main
ZDA so Pakistan pozvale naj volitve kljub razburkanem dogajanju v državi izvede 8. januarja.

ZDA so podale svoje mnenje o datumu volitev v Pakistanu. "Če je možnost volitve 8. januarja izpeljati varno in pozitivno, potem je najbolje, da se jih izpelje,“ je dejal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Tom Casey.

Casey je še dejal, da ZDA ne bodo nasprotovale krajšemu zamiku volitev, če se bodo vse glavne stranke strinjale ali če bi prišlo do tehničnih težav, ki bi preprečile izvedbo volitev v nedeljo. "Potrebno je določiti datum volitev v Pakistanu,“ je poudaril Casey. "Skrbi nas, da bodo volitve prestavljene za nedoločen čas.“


Volilna komisija se še ni odločila

Danes se je namreč na izredni seji sestala pakistanska volilna komisija in razpravljala o tem, ali po umoru nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto izpeljati za osmi januar napovedane parlamentarne volitve. Kljub napovedim odločitev komisije danes še ne bo znana, saj so se njeni člani odločili, da bodo odločitev o tem objavili jutri. Neimenovani predstavnik pakistanske vlade je medtem že povedal, da bodo volitve zelo verjetno preložili za nekaj tednov, saj je bilo v nasilju, ki je izbruhnilo po atentatu na Butovo, uničenih več deset volišč. V samo eni izmed provinc naj bi jih bilo uničenih več kot 40, je povedal neimenovani vir.


Umor Butove je namreč sprožil množične proteste proti predsedniku Pervezu Mušarafu in močno destabiliziral razmere v državi. Vrednost osrednjega indeksa KSE na glavni borzi v pakistanskem Karačiju je medtem zaradi negotovih političnih razmer po umoru Butove davi padla za 677,7 točke na 14.094, kar bi lahko bil največji padec indeksa. Sicer pa se je Pakistanska ljudska stranka že v nedeljo odločila, da bo v atentatu ubito voditeljico Benazir Buto na čelu stranke nasledil njen 19-letni sin Bilawal Zardai ter da bo sodelovala na za januar napovedanih volitvah, v nasprotju s stranko Navaza Šarifa, ki se je odločila za bojkot volitev. Za slednjo naj bi bila kratka preložitev volitev celo sprejemljiva.

Novi posnetki atentata na Butovo
V javnosti se je pojavil nov posnetek umora Butove. Na njem je mogoče jasno videti napadalca in da je bila nekdanja premierka ubita s strelnim orožjem, ne z udarcem v glavo v avtomobilu, kot trdijo uradni pakistanski viri. Na posnetku je tako moški ustrelil nekdanjo premierko pred njenim avtomobilom; vanjo je sprožil tri strele. Šele nato pa se je razstrelil samomorilec. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je zaradi nejasnosti o smrti Butove v nedeljo pristal, da bo "razmislil" o mednarodni pomoči za preiskavo smrti v četrtek umorjene nekdanje pakistanske premierke. To so po Mušarafovem telefonskem pogovoru z britanskim premierjem Gordonom Brownom sporočili iz Downing Streeta. Pakistansko notranje ministrstvo je sicer doslej zavračalo pomoč mednarodne skupnosti pri preiskavi smrti Butove, saj naj ta "ne bi razumela" razmer v Pakistanu.  

Počasi v stare tirnice

Po nemirih se v Pakistanu življenje počasi vrača v stare tirnice. © Reuters

 
V glavnih pakistanskih mestih se življenje po nemirih po umoru nekdanje pakistanske premierke že počasi vrača v stare tirnice. V Karačiju so spet začele obratovati banke in trgovine, avtomobili in motoristi pa so se vrnili na mestne ulice, po tridnevnem zaprtju pa lahko prebivalci znova obiščejo bencinske črpalke. Kljub temu pa v mestu s štirinajstimi milijoni prebivalstva ni mogoče opaziti običajnih prometnih konic, saj je še vedno zaprtih večina šol, večina ljudi pa se še vedno ni vrnila na svoja delovna mesta. "Razmere so še vedno nekoliko negotove. Vsi se še vedno bojijo," je dejal 25-letni Mohsin Siddiqi . "Dobro je to, da je stranka Butove pozvala k umiritvi razmer in da se bo udeležila volitev. To bo pomirilo razmere ... Življenje se počasi vrača v stare tirnice." Spomnimo, da je nasilje po atentatu na nekdanjo premierko prejšnji četrtek sprožilo številne nasilne proteste v glavnih pakistanskih mestih, še posebej v provinci Sindh, v kateri je tudi rojstno mesto Butove. Protestniki so tako v glavnem mestu province Karači uničevali vozila, železniške postaje, trgovine, banke in drugo javno lastnino. Pri tem je življenje izgubilo 47 ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.