Svet
26 ogledov

ZDA dostavljajo orožje

Irak Kurdi EPA
ZDA so začele pošiljati orožje in strelivo obrambnim silam iraških Kurdov, ki se bojujejo proti silam Isil. V Iraku medtem pri sestavljanju nove vlade prihaja do zapletov.

"Sodelujemo z iraško vlado, da bi orožje čim prej prišlo do Kurdov," je tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf povedala za ameriško televizijo CNN. ZDA so sicer minuli konec tedna začele z zračnimi napadi za zaščito iraškega prebivalstva pred nasiljem skrajnih islamistov. Po besedah Harfove so napore za dobavo orožja začeli prejšnji teden. A pri tem ni razkrila, katera agencija vodi operacijo in za katere vrste orožja gre.

Nemško zunanje ministristvo je sporočilo, da se bodo v primeru iraškega konflikta omejili le na humanitarno pomoč in na vojno območje ne bodo poslali orožja. Francija je medtem na EU naslovila zahtevo po "mobilizaciji" spričo prošnje iraških Kurdov po oborožitvi. O krizi naj bi v torek razpravljali stalni predstavniki držav članic pri EU, v nadaljevanju tedna pa tudi zunanji ministri držav članic unije. 

Zapleti glede nove vlade

Šiitski poslanci v iraškem parlamentu so za novega premierja predlagali Hajderja al Abadija, ki mu je predsednik države Fuad Masum že podelil mandat za sestavo vlade. Abadi je namestnik predsednika parlamenta. 

Odločitev je razburila sedanjega premierja Nurija al Malikija, ki je sprva zatrjeval, da si ne želi tretjega mandata, a si je kasneje premislil in zahteva mandat zase. V Bagdadu je na strateške položaje že namestil varnostne sile, zaradi česar je tam precej napeto.

Malikiju mnogi nasprotujejo, saj mu očitajo, da je s svojo sektaško politiko kriv za razmere na severu države. Ameriški zunanji minister John Kerry ga je posvaril, naj ne povzroča težav. "Med šiiti je zelo jasno, da imajo tri kandidate za premierja. Med njimi ni Malikija," je dejal Kerry. V Iraku se sicer najvišji politični položaji delijo med tri glavne skupnosti v Iraku - predsednik parlamenta je sunit, premier šiit in predsednik države Kurd. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.