Svet
2044 ogledov

ZDA: Glavni epidemiolog Fauci s sodelavci v karanteni

Anthony Fauci Profimedia
Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ostro kritiziral odziv svojega naslednika Donalda Trumpa na pandemijo koronavirusne bolezni 19. Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci pa je sporočil, da bo 14 dni v "prilagojeni karanteni", ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše.

Obama je v konferenčnem klicu z nekdanjimi sodelavci v Beli hiši, ki jih je spodbudil k sodelovanju v kampanji demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, Trumpovo spopadanje s pandemijo označil za "absolutno kaotično katastrofo", je poročala ameriška televizijska mreža CNN. Po besedah Obame nas odziv na pandemijo covida-19 opominja, da je v času globalne krize nujno treba imeti močno vodstvo.

Bela hiša je v odzivu na Obamove kritike sporočila, da je ravnanje predsednika Trumpa, kakršnemu še nismo bili priča, rešilo življenje mnogim Američanom, poroča britanski BBC.

Obama je bil obenem kritičen do odločitve ameriškega pravosodnega ministrstva, da odstopi od kazenskega pregona nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna. Kot je dejal, je v tem primeru ogrožena vladavina prava v ZDA.

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje in član delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Fauci je medtem sporočil, da bo 14 dni v "prilagojeni karanteni", ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše. Po njegovih besedah je sicer šlo za "stik nizkega tveganja", kar pomeni, da ni bil neposredni bližini okuženega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fauci, ki sodeluje na novinarskih konferencah delovne skupine Bele hiše proti novemu koronavirusu, je pojasnil, da bo delal od doma ali bo sam v pisarni, vsak dan pa ga bodo testirali na novi koronavirus. Njegovi dosedanji testi na okužbo so bili negativni.

Bosta pa v popolni karanteni vodja zvezne uprave za hrano in zdravila Stephen Hahn in direktor centra za preprečitev okužb Robert Redfield, ki sta bila v neposrednem stiku z okuženim. Identiteta slednjega ni znana. So pa iz Bele hiše v petek sporočili, da je okužena tiskovna predstavnica ameriškega podpredsednika Mika Pencea Katie Miller, ki je pogosto sodelovala tudi na srečanjih delovne skupine proti koronavirusu.

V ZDA, ki jih je pandemija najhuje prizadela, so po najnovejših podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 1.309.164 prmerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu umrlo je 1568 ljudi, skupno pa 78.746, so še sporočili v soboto zvečer.

Komentarjev 2
  • suineg78 15:36 10.maj 2020.

    Pokvarjeni Fauci ima veliko večji problem kot laboratorijski virus... https://www.brighteon.com/9f043b65-14a8-46c2-b1ad-fb1cb0997ab2